Loading color scheme

PROBLEMATIKA: genetski vpliv, vplivi okolja: izpostavljanje soncu, poškodbe prostih radikalov, glikacija, režim nege kože in način življenja, vpliv onesnaženega zraka, slabe življenjske navad ( kajenje, alkohol, čezmerno uživanje kave, sladkorja, predelana hrana, živila, ki zakisajo telo..,,) določena zdravstvena stanja.
POSLEDICE: zmanjšano nastajanje kolagena in elastina,izguba tonusa/napetosti kože, gube in gubice, dehidracija, pigmentne nepravilnosti, aktinične keratoze, groba tekstura kože, pomanjkanje lipidov- zmanjšano izločanje sebumaà suha koža, dehidracija, zmanjšana UV zaščita , povišan pH kože, slabo obnavljanje. Pri starajoči se koži se problematike prepletajo in tretiramo več 'stanj' hkrati.
O vidnem staranju govorimo, ko procesi propadanja prevladajo nad procesi regeneracije. Vidno staranje je skupek vnetnih procesov v telesu, ki povzročijo vidne spremembe v izgledu ( in počutju). Več o staranju BLOG Kaj je staranje? Kaj je kolagen? Kislinski piling NI kislina Fotostaranje in SPF zaščita
TERAPIJA: povečanje sinteze kolagena, povečanje 'volumna ' kože, dodajanje antioksidantov, izboljšanje barierne funkcije,hidracija, zmanjšanje pignentnih nepravilnosti, zmanjševanje fotopoškodb, sprememba življenjskega stila
1. GUBE IN GUBICE
2. UČVRSTITEV / LIFTING KOŽE
3. FOTOPOŠKODBE
4. PIGMENTNE NEPRAVILNOSTI

Čvrstost kože je povezana s količino in kvaliteto kolagena, prisotnega v dermisu.
Čvrstost kože izboljšamo s terapijami, ki povečajo sintezo kolagena v dermisu. Med nje sodijo kislinski pilingi, zelo močna indukcija kolagena z microneedlingom, fotopomlajevanje in mezoterapija. Čvrstost kože lahko povečamo z prehranskimi dodatki, ki vplivajo na povečanje sinteze kolagena v telesu in s tem na povečanje regeneracije.

suha kozaPROBLEMATIKE OPISI : SUHA KOŽA

SUHA KOŽA
Naša koža je bariera med nami in okolico. Ščiti nas pred zunanjimi vplivi.
Skupen problem večine težav suhe kože je PORUŠENA BARIERA. Ko pride do porušenja kislo mastnega plašča na površini naše kože oz epidermisa, govorimo o okvari bariere. Zaradi nepravilnega Ph se zmanjša proizvodnja epidermalnih lipidov in posledica je bolj suha koža.
Posledično je možna povečana občutljivost kože, pospešeno pa je tudi staranje.Suha koža se lahko kaže v obliki luščenja, rdečice in srbečega občutka.Koža je hrapava in nima sijočega, zdravega izgleda. Pogosto je za izboljšanje stanja potrebna serija tretmajev.

KAKO PRIDE DO POŠKODB BARIERE?
Najbolj pogost razlog je preagresivno oz ‘predobro’površinsko čiščenje obraza doma s preparati ( vsebnost mil), ki odstranijo preveč DRAGOCENIH LIPIDOV, drgnjenje kože s ščetkami, brisačo, klima in ogrevanje

Posledice porušene bariere
- zmanjšana proizvodnja lipidov
- neravnovesje v sestavi + razmerju lipidov
- povečana izguba vode iz kože( povečan TEWL oz transepidermalna izguba vode ), ker naš zaščitni plašč kože ne deluje optimalno
- povečan PH kože—> ne podpira zdravega mikrobioma na koži
- povečana občutljivost in dovzetnost za preobčutljivostne reakcije

REŠITEV
- nadomestna lipidna terapija
- regulacija PH
- zmanjšanje vnetja
- zmanjšanje tewl-a oz transepidermalne izgube vode
- ustrezna nega doma ( vlaženje, mehčanje in okluzija)

TERAPIJA V SALONU : SKIN REMODELLING PROGRAM, PROTOKOL ZA OBNOVO BARIERE
NEGA DOMA : Podaljšana nega doma naj vsebuje ustrezne preparate. Blago čistilo brez vsebnosti mila, toni za regulacijo PH kože, serum za nadomeščanje epidermalnih lipidov ( REcovery Serum Aikon DermaSystems) , ustrezno dnevno kremo z SPF zaščito in kremo za nočno nego oz. regeneracijo..

POMEMBNO :
S pitjem vode ne vplivamo na stanje vlage v epidermisu
Z uporabo olja težave ne boste rešili, stanje se nadolgi rok poslabša zaradi vzdrževanja poškodbe.

Problematika mastne kože je povezana s prekomernim izločanjem loja/ sebuma iz žlez lojnic. Sebum skupaj z lipidi in izločki žlez lojnic tvori kislo-mastni zaščitni plašč na naši koži. Kada je sebuma preveč je površina kože mastna, na videz svetleča.
Nagnjenost k mastni koži je lahko dedna, nanjo pa zelo vplivajo tudi prehranske navade, hormonsko stanje in sters ( npr. Pri mladostnikih se stanje kože pogosto poslabša pred izpiti).
Mastna kože oz seboreja je lahko tudi vzrok za nastanek aken. Vžlezi lojnici , ki je zaprta ( zaradi prevelikega števila odmrlih celic, velike količine maščobe) nastane odlično okolje za bakterijo

Propioni bacteria acne, saj le ta 'ne mara' kisika. Odlično ji ustreza okolje zaprte žleze lojnice, kjer kisika ni. Tako se poveča število bakterij, poveča se vnetje.....
Zelo pomembno je , da tako problematiko tertiramo z več pristopi, ne le z globinskim čiščenjem, ki včasih sploh ni primerno!
Pomembno je pravilno površinsko čiščenje doma! Pretirano čiščenje ali preveč agresivni čistilci povzročijo izsuševanje kože , hkrati pa povečajo izločanje maščobe. S pretiranim čiščenjem obraza ne moremo vplivati na lojnico, ki izliča sebum! Koža se tako izsuši, v izvodilu lojnice je še več odmrlih celic, kar povzroča še večje težave.
Pri kozmetični terapiji pogosto uporabimo kislinske pilinge, ki odprejo zaprta izvodila lojnic, da se vsebina lahko izlije na površje. Istočasno pride do prisotnosti kisika v lojnici ( z odprtjem 'zamaška' na izvodilu), kar je neugodno okoje za rast bakterije Propioni bacteria acne. Z odprtjem izvodila lojnice očistimo žlezo lojnico, vsebina se zlije na površino in šele tako omogočimo pogoje za ožanje izvodil- za ožanje por.
Pomembno je da delujemo proti vnetju, antimikrobno ( zmanjšamo število bakterij), s preparati uravnavamo izločanje sebuma in delujemo keratolitično – pomagamo žlezi lojnici, da se odpre in da se vsebina lahko zlije ven. Le tako bomo dosegli zadovoljive rezulate.
Za več informacij priporočam individualen pregled kože in posvet, ter meritve z dermadiagnostiko.
Dobrodošli,
Nataša Godler Trilar

PROBLEMATIKA: pigmentni madeži, povečano izločanje melanina zaradi izpostavljanju soncu, hormonskih sprememb, post-pregnancy melasma, kontracepcije, agresivnih postopkov brez nadaljne SPF zaščite.
Terapije za stranke, ki preživijo veliko časa na soncu zaradi določenih okoliščin ( kolesarjenje, delo na vrtu, vikend na morju). Focus je na UV preventivni, UV rehabilitaciji negi in zaščiti kože.
TERAPIJA: zaviranje nastanka melanina, regeneracija poškodovanih plasti, odstranjevanje pigmentnih madežev Elos SR, kvalitetna SPF zaščita kože vse leto

PROBLEMATIKA: rdečica, preobčutljivost na kozmetične izdelke , vplive okolja ( sonce, prehod mrzlo/ vroče). Kuperoza (pokanje kapilar) je pogosto predstopnja rozacea-e. Rozacea je vnetno stanje povezano tudi z imunskim odzivom. Nujna je obnova zaščitnega plašča/ bariere kože, z namenom, da zmanjšamo občutljivost in vnetje.
+ pršica Demodex follicolorum
TERAPIJA: zmanjševanje rdečice, nujna je vzpostavitev normalnega zaščitnega plašča kože/bariere, ožanje kapilar in zmanjševanje števila, krepitev sten kapilar, vlaženje, preprečitev poslabšanja stanja, izogibanje dražečim sestavinam, pravilno čiščenje kože!, izogibanje soncu, savni in solarijem, priporoča se limfna drenaža obraza, masaža pa le zelo blaga. Obvezna je UV zaščita!

PROBLEMATIKA: rdečica, preobčutljivost na kozmetične izdelke , vplive okolja ( sonce, prehod mrzlo/ vroče). Kuperoza (pokanje kapilar) je pogosto predstopnja rozacea-e. Rozacea je vnetno stanje povezano tudi z imunskim odzivom. Nujna je obnova zaščitnega plašča/ bariere kože, z namenom, da zmanjšamo občutljivost in vnetje.

TERAPIJA: zmanjševanje rdečice, nujna je vzpostavitev normalnega zaščitnega plašča kože/bariere, ožanje kapilar in zmanjševanje števila, krepitev sten kapilar, vlaženje, preprečitev poslabšanja stanja, izogibanje dražečim sestavinam, pravilno čiščenje kože!, izogibanje soncu, savni in solarijem, priporoča se limfna drenaža obraza, masaža pa le zelo blaga. Obvezna je UV zaščita!

Fotostaranje - vpliv Uv žarkov, ima poleg kajenja najmočnejši vpliv na prezgodnje staranje naše kože.
Fotopoškodba kože je vedno povezana z zmanjšanjem kolagena in pogosto z nastankom hiperpigmentacij.
Uv sevanju je obraz izpostavljen celo leto, ne le v poletnih mesecih, polnih sonca.
UVA žarki image dolgo valovno dolžino in prodirajo v kožo globje od UVB žarkov. UVA žarki uničujejo kolagen v dermisu in tako povzročajo poglabljanje gub in zmanjšujejo čvrstost kože. Povečajo nastanek rdečice na obrazu in pokanje kapilar, saj so stene le teh iz kolagena.
Od stanja kolagena je med ostalim odvisno koliko mladostni v resnici izgledamo in kako se bo starala naša koža.
Stanje kolagena preverimo z dermadiagnostiko, z ultrazvočnim pregledom, kjer lahko določimo gostoto, razporeditev in kvaliteto kolagena. Istočasno se opravi meritev fotopoškodb. Nadaljna terapija je usmerjena v rehabilitacijo UV poškodb in v povečanje sinteze kolagena v dermisu.
Priporočamo kvalitetno UVA in UVB zaščito obraza celo leto.

PROBLEMATIKA: prekomerno izločanje loja, ki je lahko dedno, nanj pa vplivajo tudi stres, hormonsko stanje, nosečnost, menpavza in slab življenjski stil(prehrana).
TERAPIJA: reguriranje izločanja sebuma, ožanje por, zmanjševanje rdečice in vnetja, vlaženje, vzpostavljanje normalnega stanja bariere

Razširjene pore zelo učinkovito zmanjšamo z microneedlingom ( prestrukturiranje kože).
Koža mora biti pred tem očiščena, brez znakov vnetja. Kombinacija postopkov se določa individualno , glede na stanje ( problematične ) kože. Pogosta in zelo učinkovita je kombinacija s kislinskimi pilingi.
Brazgotinice, pogosto posledica nečiste kože v mladosti in nepravilnega čiščenja kože lahko vidno izboljšamo z microneedlingom in kislinskimi pilingi.