0
0

ZAKAJ SE KOŽA POLETI STARA HITREJE IN NA KAJ MORAMO PAZITI?

nega koze

Če je skrb za zdravje, nego in sijoč videz kože in nasploh celotnega telesa med vašimi prioritetami, ste v zadnjem času zanesljivo opazili, da se veliko govori o fotostaranju in fotopoškodbah.

Zelo na kratko lahko rečem, da je pri negi kože poleti zelo pomembno, da pazite na kakovostno in visoko UV-zaščito (kar sicer velja vse leto, saj nas UVA-žarki starajo prav vsak dan v letu), saj se v tem letnem času koža intenzivneje stara. Ne samo rdeča, tudi vsaka rjava barva pomeni vnetne procese v koži, ti pa v nadaljevanju povzročajo razgradnjo kolagena in posledično prezgodnje, vidno staranje kože. Poleg UV-zaščite je pomembno vzdrževanje vlažnosti kože in pravilno površinsko čiščenje, ki povzroča nemalo težav s kožo.

S pretiranim površinskim čiščenjem lahko poškodujemo zaščitni plašč kože, kar v nadaljevanju povzroči izgubo vlage, lahko pa tudi nastanek rdečice na obrazu. Vse to pa vodi v prezgodnje staranje kože. Priporočam vam kvalitetna čistilna sredstva brez mila in redno uporabo tonika. Bistvo globinske nege kože so serumi, ki jih prilagodimo glede na potrebe kože in jih lahko plastimo več. Tako bomo dobili različne učinke na kožo. Povečanje vlažnosti, preprečevanje pigmentnih nepravilnosti, gubic … Na koncu pa vedno nanesemo kakovostno dnevno kremo z UVB- in UVA-zaščito ter dodatkom antioksidantov.

Kako pa UV-žarki vplivajo na našo kožo, kaj povzročajo in kako lahko sami učinkovito poskrbimo, da težko pričakovane počitnice ne bodo pustile vidnih posledic na naši koži in zdravju?

V poletnem času je sončnim žarkom izpostavljena večja površina kože in tudi čas izpostavitve je veliko daljši.

UVB-žarki povzročajo rdečico, opekline, spremembo genskega materiala celic in prekancerogene spremembe. So neposredna nevarnost za naše zdravje, zato dvomov o nujnosti zaščite pravzaprav ni!

UVA-žarki prodirajo veliko globlje v kožo in povzročajo intenzivnejšo razgradnjo dragocenega kolagena, ki pa je za nas izredno pomemben. Ta najmočnejši in najbolj zastopani strukturni protein, o katerem je zadnja leta vse več govora, zavzema kar 30 % vseh telesnih beljakovin (predstavljajte si, kakšna masa je to glede na našo telesno težo!) in kar neverjetnih 70 % debeline oz. volumna kože! Z razgradnjo kolagena naša koža izgublja volumen, kar pomeni, da izgublja čvrstost. Tako je kolagen kot sestavina ECM-ja izredno pomemben za mladosten videz kože. Pravzaprav so vse terapije za pomlajevanje naše kože usmerjene v povečanje gradnje kolagena, s čimer se zmanjša globina gub in poveča čvrstost, tako da dosežemo bolj mladostno, napeto in sijočo kožo.

UV-žarki sprožajo povečano izločanje kožnega barvila melanina in s tem pojav neljubih pigmentnih nepravilnosti, izsuševanje kože in povečanja števila škodljivih prostih radikalov.

Skratka, izpostavljanje UV-sevanju povzroča povečano vnetje v telesu in razgradnjo kolagena. Vse procese, ki tako nastajajo, pa s skupnim imenom imenujemo fotostaranje.

Posledice fotostaranja lahko preverimo z dermadiagnostičnimi meritvami, ki nam dajo natančen vpogled v celostno zdravje in stanje kože.

Vsaka razgradnja in vnetje sta sestavni del procesa staranja, vendar ju lahko s primerno nego, režimom prehrane, prehranskimi dodatki in predvsem kakovostno zaščito učinkovito zmanjšujemo sami.

Kaj je pravzaprav fotostaranje?

Fotostaranje je izraz, s katerim opredeljujemo posledice, ki jih na naši koži povzročajo UV-žarki. Pri tem ne govorimo o naravnem fiziološkem staranju, ki je povsem naraven proces in smo ga deležni prav vsi. Intrinzično staranje je gensko pogojen proces in nanj ne moremo vplivati.

Prav nasprotno pa velja za ekstrinzično staranje, ki je povzročitelj prehitrega in prezgodnjega, vidnega staranja kože. Tako staranje je odraz našega življenjskega sloga, in eden največjih povzročiteljev ekstrinzičnega staranja je prav izpostavljanje soncu oz. UV-žarkom. Posledice, ki jih na naši koži puščajo sončni žarki, pa imenujemo fotostaranje.

Fotostaranje je prevladujoč mehanizem prezgodnjega in vidnega staranja kože. Dobra novica pa je, da je ekstrinzično staranje in s tem tudi fotostaranje pravzaprav naša izbira. Odločitev je v naših rokah. Zato je nekaj najpomembnejšega, na kar moramo paziti poleti, kakovostna zaščita kože pred posledicami škodljivega UV-sevanja.

Preden se lotimo najpomembnejših stvari, na katere moramo biti poleti pozorni, da preprečimo poškodbe in prezgodnje staranje kože ter ohranimo kožo zdravo in lepo, na kratko poglejmo, kaj sploh je staranje in kaj na ta proces najmočneje vpliva.

Zelo na kratko in skrajno poenostavljeno bi lahko rekla, da do staranje pride, ko procesi razgradnje toliko napredujejo, da prevladajo nad procesi gradnje. Iz tega tudi sledi, da se bomo pomlajevali, če bomo procese gradnje tako povečali, da bomo s tem prevladali razgradnjo.

Zelo pomembna procesa staranja v našem telesu sta vnetje in oksidacija oz. vpliv prostih radikalov, ki se med drugim močno povečata tudi med izpostavljanjem soncu.

Kaj vse vpliva na ekstrinzično staranje? Kako sami okrepimo proces pomlajevanja?

Na naš videz, zdravje in počutje zelo vpliva naša prehrana. Pomlajevalna ali t. i. antiage prehrana se sliši nekoliko eksotično, toda to ni nič drugega kot preprosto protivnetna prehrana – prehrana, ki zagotovi telesu gradnike za dobro regeneracijo, poskrbi za vsa potrebna hranila in zmanjšuje vnetja.

Obilje sveže zelenjave, kakovostnih beljakovin za regeneracijo, kot so ribe, jajca in meso kakovostnega izvora, sveže sadje z manjšim deležem sladkorja, nobenega dodanega sladkorja, veliko kvalitetnih hladno stiskanih maščob oz. olj, oreščki … – skratka, veliko sveže, nepredelane, nekonzervirane hrane vam bo zagotovilo dobro počutje, sijaj, energijo in zdravje. Izogibajte se kavi, mleku, gaziranim pijačam z dodanim sladkorjem in enostavnim ogljikovim hidratom, kot so kruh, krompir, testenine.

Zelo dobrodošli so prehranski dodatki. To je naša prava pravcata varnostna mreža, ki nas varuje in dela za nas 24 ur na dan: maščobne kisline omega-3, ki zmanjšujejo vnetja v telesu, antioksidanti, ki zmanjšujejo škodljivo delovanje prostih radikalov, kolagenski peptidi, ki ohranjajo naš dragoceni kolagen, vitamin C, ki je močan antioksidant in kofaktor pri gradnji kolagena, elementi v sledeh …

Kakovostna in pravilno izbrana nega glede na tip kože in predvsem pridružena stanja dela čudeže. Ustrezno površinsko čiščenje, izbira serumov (lahko tudi več različnih) in odlična UV-zaščita vse leto vam bodo zagotovili, da bo koža ostala še dolgo sijoča in predvsem zdrava!

Preverite stanje fotopoškodb in poskrbite za ustrezno preventivo. Parametri, kot so meritev vlažnosti kože, stanje vnetja v koži, stopnja fotopoškodb in morebitne razgradnje kolagena, poškodbe bariere in drugi, vam podajo celovito sliko stanja kože in so odlična osnova za načrtovanje nege, pisane na kožo le vam! Z usmerjenimi in pravilno izbranimi terapijami, kot so radiofrekvenca, mezoterapija, dermakorekturne nege, lahko vidno zboljšate videz kože in poskrbite tako za zdravje kot lepoto.

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.