0
0

VPOGLED V OČEM SKRITA STANJA KOŽE ?

cvrstost koze

 

Na področju nege kože so novosti stalnica. Prihajajo vse bolj sofisticirane in celostne rešitve za izboljšanje izgleda kože, ki nudijo vse večje rezultate. Kar je bilo 20 let nazaj nedosegljivo, je danes popolnoma vsakdanje.
Trg kozmetičnih izdelkov, storitev in aparatov se nadgrajuje praktično vsako minuto.
Eno izmed orodij, ki so nedvomno omogočila velik napredek v kozmetični negi, so vsekakor meritve stanja kože.
Podatki o koži, ki jih ne moremo pridobiti le z vizualno oceno in pogovorom. Pokažejo nam stanja, ki ji ni možno videti s prostim očesom in to popolnoma spremeni sestavljanje načrta nege tako v salonu, kot doma.
Takšne meritve so na svetovnem trgu prisotne že dlje časa in omogočajo veliko bolj individualno obravnavo vaše kože in morebitnih problematik.

Tovrsten vpogled v kožo je nenadomestljiv tako pri vzpostavitvi dobre preventive v mladih letih, kot tudi za sestavo konkretnega načrta nege za izboljšanje stanja in izgleda.

Kaj je pravzaprav dermadiagnostika in zakaj je tako spremenila nego kože?

Podatki, ki jih pridobimo z meritvami, ključno in za vedno vplivajo na celotno nego kože od tu naprej.

Dermadiagnostika nam z natančnimi, znanstveno potrjenimi parametri meritev omogoča vpogled v očem skrita stanja kože. Stanja, ki jih ni mogoče videti s prostim očesom.
Vpogled v življenje vaše kože in v dogajanje znotraj nje so močno orodje za učinkovito preventivo in nego.

Prihodnost nege kože temelji na popolnoma individualnih načrtih nege, ki upoštevajo vse specifike vaše kože in omogočajo popolnoma individualno obravnavo.
Ta pa omogoča vidne, merljive rezultate in kontrolo le teh.

Saj niti 2 osebi nimata popolnoma enakih stanj. Ravno tako je cilj nege individualen.

Cilj je v prvi vrsti zdrava, sijoča, čista in lepa koža. Cilj je ustrezna in pravilna, koži prijazna nega.

Dermadiagnostika je čudovito orodje, ki odpira povsem nove možnosti za nego obraza, izbor terapij in izbor preparatov za vašo nadaljnjo nego doma. Še posebno dragoceni so podatki, ki jih pridobimo z namenom izboljšanje problematik, ki vas motijo.

Omogoča izdelavo individualnega načrta nege, pravilen vrstni red tretmajev in kar je izredno pomembno, omogoča kontrolo rezultatov po terapijah in po uporabi pravilnih izdelkov za nego kože doma. Tako se lahko vedno prepričate o učinkovitosti vaše nege.

To je podobno, kot ko obiščete zdravnika. Seveda lahko že na pogled oceni, da ste bolni, vendar pa vam natančno slika stanja lahko poda šele po krvnih preiskavah.
Ravno tako na podoben način bolj natančno sliko celostnega stanja in zdravja vaše kože omogoča dermadiagnostika.
Omogoča povsem individualno oceno stanja kože, natančno določitev tipu kože pridruženih problematik, ki so ključne za izbor tako terapij kot kozmetike za nadaljno nego doma in vzdrževanje rezultatov.
Z pridobljenimi podatki meritev dermadiagnostika močno vpliva na izbor in vrstni red tretmajev v kozmetičnem salonu in na izbiro kozmetičnih preparatov za nadaljno nego doma.
Omogoča izredno dobro preventivo, kurativo in kar je zelo pomembno, kontrolo rezultatov terapij in nege.
Dermadiagnostika je marsikje osnova za načrtovanje ustrezne nege in individualnega lepotnega načrta.

Ste kdaj pomislili koliko denarja investirate v zimski plašč, bundo, škornje? In koliko v vašo kožo, ki je vaš plašč za vaše celo življenje?

Dermadiagnostične meritve si lahko predstavljate kot kot zmenek z vašo kožo.
Svojo kožo boste spoznali v povsem drugi luči.
Meritve in pregled vam omogočajo vpogled v očem skrita stanja kože, ki jih ne glede na leta izkušenj ne moremo zaznati s prostim očesom.
Spoznali boste življenje vaše kože in presenečeni boste, kaj vse novega boste izvedeli.

Meritve posledic fotopoškodb ( vplivi UV svetlobe na kožo), razporeditev ,gostota in kvaliteta kolagenskih vlaken v različnih plasteh dermisa, stanje povrhnjice in morebitne poškodb zaščitnega plašča kože ali bariere, stopnja vlažnosti, stanje eritema, elastičnosti in stopnja melanina vam bodo podale smernice za pravilno nego vaše kože doma in za pravilno izbire terapije oz nege v salonu.

PREVENTIVA JE IZREDNEGA POMENA ZA ZDRAVJE NAŠE KOŽE

Mnogo stanj kože, ki mnogim posameznikom grenijo vsakdan, bi lahko z meritvami odkriti prej in jih z ustrezno preventivo nego ublažili ali pa celo v celoti preprečili.
Primer :
V zadnjih letih je vse več težav z občutljivo, suho kožo, rdečico, nekomfortnim občutkom zatezanja… Ko nikakor ne najdete ustreznih krem in je vse, kar nanesete na kožo premalo. Vse to so znaki zmanjšane barierne funkcije, za katero običajno ne vemo leta. Sklepamo pač, da ja taka naša koža in omejimo uporabo kozmetičnih izdelkov.

Če bariere ne obnovimo, sčasoma bistveno vpliva na zdravje, izgled in občutljivost kože. Dlje časa, kot je poškodba prisotna, slabše je stanje. V nadaljevanju vodi v izgubo vlage, razvoj preobčutljive kože, rdečico in posledično povečano razgradnjo kolagena. Vse to bi lahko enostavno preprečili.

Dermadiagnostika je izredno orodje pri preventivi in kurativi in omogoča vidne rezultate ravno zaradi individualnega pristopa.
Preplet problematik je povsem individualen. Nikoli ni dveh popolnoma istih meritev. Vaša koža ima unikatne potrebe, kot ste unikatni vi sami.

Kozmetičnih izdelkov nikakor ne moremo izbirati le glede na tip kože, potrebno je upoštevati pridružena stanja, kot so rdečica, nečista koža, hiperpigmentacije….saj so le-ta lahko prisotna pri vsaki starosti in vsakem tipu kože. Primer: rdečica je lahko prisotna pri 20 letih ali pri 50-ih, pri suhi ali pri mastni koži. In če tega ne upoštevamo, bo pri vseh v nadaljevanju povzročila znake vidnega prezgodnjega staranja.

KAJ KONKRETNO NAM POVE DERMADIAGNOSTIKA? ZAKAJ JO SPLOH NAREDITI?
V nadaljevanju na kratko o meritvah. Naj omenim le nekatere najbolj zanimive, kot so ultrazvočna slika kolagena, ki nam ogromno pove o staranju kože, stanje epidermalne bariere, vlažnosti, izloćanja melanina in fototipa….

TRANSEPIDERMALNA IZGUBA VODE ( TEWL)

Ta meritev nam pove koliko je vaša koža zdrava, celovita, kako dobro opravlja svojo funkcijo. Celovitost bariere je prva prioriteta pri določanju stanja kože, šele nato kolagen in vse ostalo. Stanje bariere nam pove, kako hitro penetrirajo snovi v kožo.

Bariera je najbolj zunanja plast kože, ki je konstantno v stiku z okolico. Če njena funkcija ni optimalna, se zelo poveča občutljivost kože in senzorika..
TEWL nam pove hitrost gibanja vode med sloji epidermisa.
Poškodbe bariere so zelo pogoste in povzročajo kup neprijetnosti.

Pri koži s poškodovano bariero je prehajanje oz penetracija vsega, kar nanesete na kožo hitrejša oziroma prehitra!
Zato je pri poškodbah bariere koža posledično bolj občutljiva. Večja, ko je poškodba bariere, bolj neprijetni so občutki ob nanosu kozmetike ( srbečica, rdečica, neprijeten občutek zatezanja, draženje, občutek toplote ali celo pekoč občutek….).
Stanje se da z ustrezno nego izboljšati zelo hitro.!

Cilj dobre nege je, da se koža počuti odlično, in vi v njej.

Osnovna funkcija kože je, da je pravzaprav da predstavlja bariero med nami in okolico. Da nas ščiti.
Loči notranjost organizma od naše okolice.
Če je bariera poškodovana, koža ne more optimalno opravljati svoje osnovne funkcije.
Voda uhaja, izhlapeva iz kože. Iz okolice pa v kožo prehajajo snovi snovi iz okolja..,.globje, kot bi smele.
To bi bilo onemogočeno, če bi bila koža zdrava in bi optimalno opravljala svoje funkcije.

Tu govorimo o prezgodnjem vidnem staranju kože. Ki je v naših rokah in na katerega lahko bistveno vplivamo.
Na intrinzično staranje, ki je gensko pogojeno ne moremo vplivati. Povsem druga zgodba pa je ekstrinzično staranje, ki je posledica našega življenjskega sloga in na katerega lahko izredno veliko vplivamo sami. S pravilno nego, upoštevanjem smernic pomlajevalne oz protivnetne prehrane, z gibanjem, meditacijo, prehranskimi dodatki.

In kaj je vzrok za tako pogoste poškodbe bariere?
Največkrat nepravilno ali preveč agresivno površinsko čiščenje obraza obraza ( po domače- kožo enostavno preveč temeljito čistimo) , uporaba mil, prepogosta uporaba kislinskih čistil in ščetkanje kože.

Poškodovana bariera je zelo pogost problem pri mladostnikih in na splošno posameznikih z nečisto, problematično kožo. Sklepanje, da bomo z močnejšim čiščenjem kože dosegli bolj čisto kožo, je napačno. Z porušenjem PH-kože in poškodbo kislo mastnega plašča se težave še povečajo, saj je koža še bolj dovzetna za vnetja in bakterije, bolj ranljiva, dovzetna in občutljiva.

MERITEV VLAŽNOSTI

Nam pove kakšna je stopnja naravnih vlažilnih faktorjev ( NMF) oz. kakšno je stanje vlage v koži v epidermisu.
Ker je pogosto prisotna poškodba bariere, je v teh primerih posledica le-te izguba vlage in s tem povezana prenizka stopnja vlažnosti. Tudi kadar je vlažnost prenizka, procesi v koži ne potekajo optimalno.
Vlažnost kože je povezana z relativno vlago v zraku. Vlažnost je tesno povezana s stanjem epidermalne bariere in se je le z vlaženjem ne da bistveno izboljšati. Zato je tako pomemben celosten pogled.

MERITEV ERITEMA IN MELANINA

Vsebnost melanina, hemoglobina in debelina kože, določajo barvo naše kože.
Kožo zelo močno okvarjajo UV žarki. Če bi primerjali kožo, skrito za ušesom s kožo na obrazu, ki je 365 dni izpostavljena UV sevanju, je razlika bistvena.
Vsebnost melanina nam pove kakšen fototip ste. Pokaže stopnjo pigmenta v koži. Višja ko je vrednost, bolj je koža pigmentirana.
Eritem nam poda oceno stopnje rdečice.

Referenčna vrednost je vedno del kože, ki ni izpostavljen UV sevanju, na primer koža za ušesom.
S meritvijo melanina in eritema ocenjujemo stanje eritema oz rdečice in stanje hiperpigmentacij.
Rdečica spada med zelo pogoste problematike in ima močan vpliv na prezgodnje vidno staranje vaše kože. Povzroča povečano razgradnjo kolagena v dermisu.

ULTRAZVOČNA SLIKA KOLAGENSKIH VLAKEN

Je vsekakor meritev, ki ogromno pove o stanju in staranju kože, ter o vplivu sonca na kožo.
Meritev omogoča izmero debeline vaše kože, pokaže stanje fotopoškodbe, razgradne procese povzročene zaradi vnetnih procesov, ter razporeditev in gostoto kolagenskih vlaken.

Razgradnja kolagena zaradi vpliva UVA sevanja na primer izgleda popolnoma drugače od razgradnje, ki jo povzroči prisotnost vnetnega procesa na določenem predelu obraza.

Z ultrazvokom lahko spremljamo spremembe kolagena in tako optimiziramo nego, ki ima za cilj pomlajevanje in povečanje čvrstosti kože.
Omogoča nam tudi spremljanje stanje foto poškodb, ki pri pravilni negi in predvsem redni zaščiti izzvenijo.

 

KAJ VAM O VAŠI KOŽE POVE ULTRAZVOČNA SLIKA?

1. Prisotnost vnetja. Sama meritev pokaže prisotnost vnetja in posledice na koži. Pri vnetju je povečana prisotnost vnetnih citokinov, ki povzročijo razgradnjo kolagena. To stanje je prisotno pri vnetnih procesi kot so akne, pri povečani rdečici, pri prisotnosti sistemskih bolezni in pri koži, ki je prekomerno izpostavljena vplivom sonca ( presončena, elastotična koža).

Vnetja je potrebno s pravilno nego zmanjšati.
Na tem mestu še enkrat poudarjam, da je presončena koža vedno vneta! Zato tudi zdravo sončenje ne obstaja.

2. Stanje fotopoškodbe. Meritev nam pokaže, do kje je koža poškodovana zaradi vpliva UV sevanja. Tu govorimo predvsem o vplivu UVA sevanja, ki je prisotno celo leto in bistveno vpliva na stanje kolagena in na na prezgodnje vidno staranje kože.
Fotostaranje je prevladujoči mehanizem ekstrinzičnega staranja kože. Pri fotopoškodbah se jasno vidi razgradnja kolagena v zgornji, papilarni plasti dermisa.

3. Debelina kože.
4. Zamreženost in gostota kolagenskih vlaken

ELASTIČNOST KOŽE

Gostota kolagenskih vlaken nam pove, koliko je naša koža čvrsta. Razteznost kože pa nam pove koliko je naša koža elastična.

Dermadiagnostične meritve so vsekakor zanmiva nadgradnja za vse, ki jih zanima več o stanju in zdravju kože, in seveda o pravilni negi.

Naša koža je naš dragoceni zaščitni plašč za vse življenje. Le eno imamo. Negujmo jo z ljubeznijo, spoštovanjem, znanjem in kvaliteto. Da bo zdrava, sijoča in mladostnega videza. Da se boste odlično počutili v svoji koži!

Negujte svojo kožo z ljubeznijo, spoštovanjem in kvaliteto.
Da se boste v svoji koži odlično počutili. Da bo zdrava, sijoča in mladostnega videza.

Nataša Godler Trilar

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.