0
0

STROKOVNJAKINJA RAZKRIVA, KAKŠNA JE PRAVILNA NEGA NEČISTE KOŽE

Če so se z nečisto kožo včasih pretežno borili mladostniki, pa danes ni več tako. Težave z nečisto kožo v zadnjih letih grenijo življenje tudi vse več odraslim.

Kaj povzroča mastno kožo?

Problematika mastne kože je povezana s prekomernim izločanjem loja oziroma sebuma iz žlez lojnic. Sebum skupaj z epidermalnimi lipidi (zadnja leta vse večkrat slišite za epidermalno bariero, ki je izredno pomembna) in izločki žlez znojnic tvori kislo-mastni zaščitni plašč na naši koži. Kadar je sebuma preveč, je površina kože mastna in na videz svetleča. Povečana količina sebuma pa deluje vnetno.

Nagnjenost k mastni koži je lahko do neke mere dedna, nanjo pa zelo vplivajo tudi prehranske navade, hormonsko stanje, spanje in stres (npr. pri mladostnikih se stanje kože pogosto poslabša pred izpiti).

Zakaj je nega nečiste kože tako zahtevna?

Nega nečiste, aknaste kože je zelo kompleksna in zahtevna, saj se pri njej pravzaprav prepleta več problematik. Prisotna je zmanjšana barierna funkcija, kar naredi kožo dovzetnejšo in občutljivejšo za zunanje vplive. Povečani so vnetni procesi, pogosto je poleg vnetih mozoljčkov prisotna tudi bolj ali manj izrazita rdečica. Zaradi zmanjšane barierne funkcije kože se zmanjša stopnja vlažnosti. In seveda so tu pogosti še moteči pigmentni madeži, ki jih imenujemo postvnetne hiperpigmentacije. Ti so posledica vpliva UV-sevanja, ki prizadeto kožo obarva drugače. K temu lahko na žalost pogosto prištejemo še poškodbe, ki jih povzroči stiskanje. Stiskanje na celi črti odsvetujem!

Ravno zato je zelo pomembno, da je vsa nega, od prvega do zadnjega koraka, načrtovana glede na vse vaše težave, saj drugače ne boste dosegli želenih rezultatov. Pomembno je prav VSE. Od pravilnega površinskega čiščenja in izbora serumov, ki so srčika nege, do končne UV-zaščite, ki je nujna.

Mastna kože oz. seboreja je lahko tudi vzrok za nastanek aken

V žlezi lojnici , ki je zaprta oziroma se izvodilo zamaši (zaradi kopičenja prevelikega števila odmrlih celic in nereguliranega izločanja sebuma žleze lojnice – prevelike količine maščobe), nastane odlično okolje za razrast bakterij Propioni bacterium acnes. Te odlično uspevajo v anaerobnem okolju brez prisotnosti kisika in zelo jim ustreza okolje zaprte žleze lojnice, kjer kisika ni. Tako se poveča število bakterij, poveča se vnetje in s tem se poslabšuje stanje nečiste kože.

Zelo pomembno je, da pri nečisti, problematični koži uporabimo več pristopov, nikakor pa ne z globinskim čiščenjem. Globinsko čiščenje močno odsvetujem, saj problema na dolgi rok ne reši, povečuje pa število poškodb. Zelo pogosto privede tudi do brazgotinic in večjih brazgotin, posledično tudi do temnih madežev na koži, ki jih je treba reševati naknadno.

Kako pravilno negujemo problematično kožo doma?

Prvi korak, ki je izredno pomemben, je pravilno površinsko čiščenje doma. Na videz logično mišljenje, da bolj kot kožo čistimo, bolj bo čista, tu ne drži. Premočno čiščenje obraza privede do poškodbe bariere, kar težave samo še poveča. Pretirano čiščenje ali preveč agresivni čistilci povzročijo izsuševanje kože, hkrati pa kožo stimulirajo k večjemu izločanju loja ali sebuma. S pretiranim čiščenjem obraza ne moremo vplivati na lojnico, ki izloča sebum, saj ta leži globje v koži. Vplivamo pa na porušenje kožne bariere in s tem stanje poslabšamo. 

Iz kože izhaja vlaga, koža pa postane dovzetna za zunanje vplive. Od tu problem, ki ga zelo pogosto opisujete. Zelo pogosto namreč poveste, da je vaša koža suha in hkrati mastna. Koža ne more biti hkrati suha in mastna, je pa ta občutek suhosti posledica prenizkega stanja vlažnosti, ki se ga ne da rešiti z vlaženjem kože, temveč je treba obnoviti kožno bariero.

In tako pridemo do naslednjega koraka v negi, do serumov. Serumi so bistveni, saj naslavljajo problematike, ki jih želimo izboljšati. Izbrati jih je potrebno individualno, glede na stanje kože. Pri nečisti in problematični koži vsekakor priporočam kvaliteten serum za obnovo bariere in zmanjšanje vnetnih procesov, in pa serum za saniranje nečiste kože. Nego doma pa vedno, ne le pri nečisti koži, zaključimo z nanosom UV-zaščite. Ne le na počitnicah, temveč prav vsak dan v letu!

UV zaščita je ključna za ohranitev zdrave in mladostne kože na dolgi rok. Pri nečisti koži, pa boste tako preprečili tudi nastanek post vnetnih hiperpigmentacij in z UV-sevanje sproženo povečanje vnetnih procesov.

Nega nečiste kože se lahko od teh korakov še zelo nadgradi, a je za to potrebno oceniti stanje individualno. Dodajo se lahko kislinska čistila, ki so naravnost odlična in jih sama zelo priporočam; serumi s kislinami, retinolom … Vse je odvisno od stanja kože. Rezultate zagotavlja skrbno načrtovana nega, ki bo pisana le vam na kožo.

Kateri so najbolj uspešni profesionalni tretmaji zaizboljšanje nečiste kože?

Zlati standard za izboljšanje stanja nečiste kože so vsekakor kislinski pilingi, in to že desetletja. Pravilno izbran in izveden kislinski piling močno izboljša stanje kože in strah pred njim je odveč. S kislinskimi pilingi lahko uspešno tretiramo več problematik. V primeru nečiste kože je izbor kislin vsekakor zelo drugačen kot npr. pri postopkih za pomlajevanje. Zelo dobre rezultate da tudi radiofrekvenca z microneedlingom, ki zmanjša število bakterij v žlezi lojnici.

Pomembno je, da delujemo proti vnetju, antimikrobno (zmanjšamo število bakterij), s preparati uravnavamo izločanje sebuma in poskrbimo za dobro obrambno funkcijo kože, torej zdravo epidermalno bariero in delujemo keratolitično. S tem preprečujemo nalaganje odmrlih celic in mašenje izvodil žlež lojnic. Z dobro načrtovano nego se da stanje kože vsekakor zelo izboljšati.

Negujte svojo kožo z ljubeznijo, spoštovanje in kvaliteto in obrestovalo se vam bo! Le eno kožo imamo, poskrbimo da bo zdrava in sijoča!

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.