0
0

Suha koža

Suha koža je videti pusta, utrujena in brez energije. Pogosto je občutljiva.

suhaBefore After

KAKO JE VIDNA SUHA KOŽA?

Za suho kožo je značilno, da je koža zaradi bolj izraženega mikroreliefa na otip suha in hrapava,  lahko je prisotno tudi drobno ali bolj izrazito luščenje, pomanjkanje vlage, rdečica, povečana občutljivost, občutek zatezanja in napetosti. Kadar je koža močno izsušena se lahko pojavi tudi srbečica ter razpokanost kože.

Pogosto so suhi koži pridruženi povečana občutljivost, rdečica, luščenje, pomanjkanje vlage ter neprijeten občutek zatezanja in srbečice. Koža postane suha, občutljiva, luskava, srbeča ter hrapava in razpokana.

Z leti koža pogosto postaja vse bolj suha, saj se delovanje žlez lojnic zmanjšuje. Težave se običajno še bolj izrazijo na jesen in zimo. Občutek, da je koža suha, pa je lahko povezan tudi z zmanjšamo barierno funkcijo kože ali po domače, poškodovanim zaščitnim plaščem na površini naše kože. Zaradi nepravilnega Ph-ja kože se zmanjša proizvodnja epidermalnih lipidov in posledica je vse bolj suha koža.

Pogosto sta suhi koži pridružena povečana občutljivost in rdečica, pospešeno pa je tudi staranje kože. 

Za suho kožo je značilen bolj izražen mikrorelief (koža na otip ni tako gladka), lahko tudi drobno ali bolj izrazito luščenje, pomanjkanje vlage, rdečica ali celo neprijeten občutek zatezanja in srbečice. Koža pogosto videti bolj pusta, utrujena  in nima sijočega, zdravega izgleda. 

Stanje se da zelo hitro in učinkovito izboljšati s pravilno nego doma in tretmaji v saloni, prilagojenimi na vašo problematiko.

ZAKAJ KOŽA POSTANE SUHA?

Na proces izsušitve kože vplivajo številni notranji in zunanji dejavniki. Vsi zunanji dejavniki povzročijo poškodbe barierne funkcije kože ali po domače, poškodbo zaščitnega plašča na površini kože. Zaradi nepravilnega pH-ja kože se zmanjša proizvodnja epidermalnih lipidov, zaradi česar je bariera poškodovana in vlaga hitreje izhlapeva. Stanje se izboljša šele, ko kožo negujemo s pravilnim režimom nege ter primernimi izdelki, da se obnovi zaščitni plašč kože.

Zunanji dejavniki, ki vplivajo na poškodbo barierne funkcije kože in posledično suho kožo so pogosto umivanje oziroma neustrezna nega, okoljski sprožilci kot so ostri vremenski pogoji in spremembe letnih časov ter UV svetloba.

Notranji dejavniki, ki vplivajo na suhost kože in na katere pogosto nimamo vpliva pa so genetika, hormonske spremembe ter starost. S starostjo se namreč zmanjša delovanje žlez lojnic, ki proizvajajo sebum, ki je prav tako sestavni del zaščitnega plašča kože.

POSLEDICE

Posledica je suha, pusta koža in utrujena koža. Pogosto se sčasoma razvije rdečica in občutljivost. Neustrezen Ph kože ne podpira zdravega mikrobioma na koži.Povečana je tudi občutljivost in dovzetnost za preobčutljivostne reakcije. Zaradi vseh posledic suhe kože je pospešeno tudi prezgodnje staranje kože.

REŠITVE V TRGOVINI

IŠČI PO IZDELKIH ZA "Suha koža"

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Dermadiagnostika nam omogoča vpogled v celostno zdravje in stanje vaše kože. Meritve vlažnosti kože in meritev transepidermalne izgube vode nam pove v kolikšni meri je poškodovana barierna funkcija kože. Na podlagi rezultatov meritev vam bomo sestavili režim nege, ki bo pisan prav vam na kožo. Stanje se da zelo hitro in učinkovito izboljšati s pravilno nego doma in tretmaji v salonu, prilagojenimi potrebam suhe kože.