0
0

Čvrstost kože in gubice

Čvrstost kože in globina gubic sta povezana z gostoto, prepletom in kvaliteto kolagenskih vlaken v dermisu. 

gubeBefore After

STARANJE KOŽE

Čvrstost kože in globina gubic sta povezana z gostoto, prepletom in kvaliteto kolagenskih vlaken v dermisu. Gostota in kvaliteta kolagena se zmanjšuje v naravnem procesu staranja ter zaradi zunanjih dejavnikov, ki jih lahko preprečimo ter tako vidno izboljšamo obstoječe stanje kože.

ZAKAJ PRIDE DO SPREMEMB?

S staranjem se spreminjajo struktura kože in snovi v njej. Te spremembe so vidne na površini kože kot drobne linije in gube. Običajno so najprej opazne na določenih območjih, in sicer na čelu (lahko opazite vodoravne črte in gubice med očmi – te se navadno začnejo kot izrazne gube), v zunanjih kotičkih oči (smejalne gubice – te so pogosto najprej opazne saj je koža na tem predelu tanjša), od nosu proti ustnicam (nazolabialne gube – nastanek lahko povežemo z izgubo volumna).

Sčasoma se pojavijo po celotnem obrazu drobne linije – najprej kot fino prepredena struktura, s staranjem pa se razvijejo bolj izrazite gube. Na njihov nastanek še dodatno vplivata zmanjšana prožnost kože in gostota kolagena.

KAKO PRIDE DO POŠKODBE?

Kožno tkivo je pri mladi koži močno in vsebuje obilo kolagena in elastina, ki skupaj s hialuronsko kislino ohranjajo kožo čvrsto in gladko. S staranjem se tvorba kolagena, elastina in hialuronske kisline upočasni, kar oslabi strukturo kožnega tkiva, zaradi česar postane koža manj čvrsta, gube pa se poglobijo. Staranje kože je naraven proces, na katerega vplivajo notranji dejavniki, na katere nimamo vpliva (genetika), ter zunanji dejavniki na katere lahko vplivamo ter tako vidno izboljšamo stanje kože.

Na upad čvrstosti kože in poglabljanje gubic vplivajo: izpostavljanje soncu, poškodbe prostih radikalov, glikacija, režim nege kože in način življenja, vpliv onesnaženega zraka, življenjski slog ( kajenje, alkohol, čezmerno uživanje kave, sladkorja, predelana hrana, živila, ki zakisajo telo..,,) genetika in določena zdravstvena stanja.

POSLEDICE

Zmanjšano nastajanje kolagena in elastina, izguba tonusa/napetosti kože, gube in gubice, dehidracija, pigmentne nepravilnosti, aktinične keratoze, groba tekstura kože, pomanjkanje lipidov- zmanjšano izločanje sebuma, občutek  suhe kože in včasih tudi zatezanja, pomanjkanje vlage, zmanjšana UV zaščita , povišan pH kože, slabše obnavljanje. Pri starajoči se koži se problematike prepletajo in tretiramo več ‘stanj’ hkrati.

REŠITVE V TRGOVINI

IŠČI PO IZDELKIH ZA "Čvrstost kože in gubice"

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Vpogled v stanje kolagena in morebitne poškodbe nam omogoča ultrazvočna slika dermisa, ki jo naredimo pri dermadiagnostiki. Danes nam tretmaji za povečanje sinteze kolagena kot so microneedling, radiofrekvenca, kislinski pilingi in mnogi drugi omogočajo vidno in učinkovito pomlajevanje kože. Odlične rezultate omogočata tudi mezoterapija in mezoterapija z biostimulacijo in ultrazvokom. Za vzdrževanje in celo izboljšanje rezultatov pa je ključna nadaljna nega doma.