0
0

POVZETEK PREDAVANJA ZA DERMATOLOGIST WORLD HYDROCOLLAGEN – CELOSTEN PRISTOP K POMLAJEVANJU

NISEM POPOLNA, MOJ REŽIM NEGE KOŽE PA JE!
DOBRODOŠLI V MOJ SVET LEPOTE, RAZVAJANJA IN DOBREGA POČUTJA!
NAŠA IDEJA ZA DANES PA JE : SMISELNO JE UMRETI KAR SE DA MLAD ….. ČIM KASNEJE

Najpogostejša želja, ki jo praktično vsakodnevno slišim pri svojem delu v salonu je ohranitev ali povrnitev mladostnega, sijočega in zdravega videza kože in navsezadnje počutja. Moja strast je raziskovanje pomlajevalnega življenjskega sloga. Kako s celostnim pristopom do odličnega počutja in mladostnega izgleda? Kombinacija režima protivnetne prehrane, prehranskih dodatkov, ustrezne individualne izbire tretmanov in podaljšane nege doma so teme, s katerimi vsakodnevno diham, živim in delam.

Želja po čim dajšem ohranjanju mladostnega videza je spodbudila razvoj novih strategij proti staranju. Sočasna uporaba različnih, vendar dopolnjujočih se nutricevtikov in kozmetike , ki vsebuje biometrične napredne učinkovine, nam omogoča učinkovit pristop k pomlajevanju iz večih ‘front’ hkrati. Usklajevanje takšnih mehanizmov delovanja optimizira in pospešuje učinke, ki jih imajo takšni napredni produkti na našo kožo.
V 21.stoletju smo v novi dobi v negovanju kože, ki staranje obravnava precej bolj kompleksno in vključuje anti age dieto, prehranske dodatke in kozmetično terapijo za vašo kožo kot temelj pomlajevalnega režima.
♦ vnetje, stres, slaba hrana, premalo spanja & gibanja VS antiinflamatorna dieta, pravilno negovanje kože , ustrezni prehranski dodatki, balansirana vadba, pravilno dihanje, meditacija in sproščanje. Pomembno vlogo tu igrajo tudi stres, meditacija in hormonsko stanje!!
♦ vsak je odgovoren za svoje lastno počutje, zdravje in izgled. In nikoli ni prepozno, da začnemo skrbeti zase 

 

ZA ZAČETEK…….KAJ JE VIDNO STARANJE?
Staranje se dejansko prične že z dnem ,ko se rodimo. Ko otroka prvič izpostavimo soncu. Vidno staranje je skupek vnetnih procesov ki povzročajo degeneracijo naših celic, tkiv, organov..celega telesa. Sivenje las, nastanek gubic, razne bolečine…vse to so znaki staranja. Naše telo je sposobno vsakodnevno ‘znivelirati’ milijone poškodb DNA. Z leti, s povečanim stresom, nezdravim življenjskim slogom, pa se sposobnost telesa za obnovo zmanjša.
Vidno staranje se prične , ko so procesi propadanja večji od procesov regeneracije v telesu.
Vprašanje je: Kako povečamo procese regeneracije , da prevladajo procese propadanja? Kako lahko našemu telesu pomagamo s prehrano in ustreznim lepotnim režimom nege?

 

ANTI AGE REŽIM PREHRANE OZ PROTIVNETNO DELOVANJE + ANTIOKSIDANTI + USTREZEN PROTOKOL CILJANE KOZMETIČNE TERAPIJE + PODPORA OZ USTREZA PODALJŠANA NEGA DOMA = ANTIAGING

MAJHNO, A PREPROSTO PRAVILO, KI SI GA BOSTE ZLAHKA ZAPOMNILI: KAR JE DOBRO ZA SRCE, JE DOBRO ZA NAŠO KOŽO 

♥ KAJ JE LEPOTA? KAKO JO VIDIMO, DEFINIRAMO?
Lepoto je težko definirati.Na to vprašanje verjetno obstaja toliko odgovorov, kot je nas na svetu. Če bi za mnenje vprašali srčnega kirurga, bi se verjetno njegovo mnenje precej razlikovalo od mnenja lepotnega kirurga. Če bi vprašali kardiologa kaj pomeni pojem ‘notranja lepota’ bi ta dobil popolnoma nov pomen  Zdravo srce . Tudi osrečujoče razmerje nas dela sijoče, nasmejane, lepe….
Vzemite si trenutek in si zamislite podobo nekoga, ki je za vas resnično lep. Kaj je tisto, kar jih dela lepe v vaših očeh? ..lepoto je težko opisati….in jo seveda vidimo zelo različno in je ne moremo opisati z eno besedo. Vendar pa obstaja določena karakteristika, ki jo vsi povezujemo z lepoto. LEPA KOŽA. SIJOČA, BREZMADEŽNA, SVEŽA, NEGOVANA KOŽA.
Vsem nam je skupno, da nam je izrazito lepa otroška, brezmadežna, napeta, sijoča polt.
Naša koža močno komunicira z okolico. Že ko človeka pogledamo v obraz vidimo da je utrujen, spočit, bolan….. siv po neprespani noči ali sijoč v gorah.
Naša koža je je prvo, kar vidimo, opazimo ko nekoga pogledamo.
Izraža naše emocije, in splošno počutje ( siva, utrujena koža po zabavi dolgo v noč, sprememba kože ob bolezni, čustvenih pretresih, mesečnem ciklusu itd.). Seveda bodo mnogi upravičeno rekli, da šteje le notranja lepota. Seveda tudi to drži 
Lahko pa na to trditev pogledamo tudi nekoliko drugače-
Naše notranje stanje ( ne samo emocionalno), stanje notranjih organov, kot so pljuča, jetra, ledvice…. ima pomemno vlogo pri našem zunanjem videzu. Danes lahko zahvaljujoč znanosti in raziskavam na področju antiage prehrane in življenjskega stila potrdimo, da naša notranjost- zdravje oz stanje naših notranjih organov, igra ključno vlogo pri našem zunanjem izgledu.
♥ naš hiter, moderen način življenja je nasičen z toxičnimi snovmi, ki degenerirajo naše celice, povzročajo vnetja, oksidirajo in starajo naše telo veliko prehitro.
♥ ključne in enakovredne komponente pomlajevalnega življenjskega sloga so: hrana + fizična aktivnost + prehranski dodatki + aplikacija tehnološko naprednih preparatov na površino kože
♥ največji sovražniki pomlajevalnega življenskega sloga so : stress, junk food, čezmerna telesna teža in pomanjkanje gibanja ter spanja - naš zunanji izgled je seštevek tega, kar se dogaja znotraj nas. HARMONIJA. RAVNOVESJE. ZADOVOLJSTVO.

1. KAJ JE NAŠA KOŽA?
2. PREHRANA IN LEPOTA : O MAŠČOBAH, BELJAKOVINAH, ANTIOKSIDANTIH..
3. ŠTIRJE ZELO POMEMBNI PROCESI V TELESU
4. FOTOSTARANJE + ZAŠČITA , POMEN SPF
5. VSAKODNEVNA RUTINA ČIŠČENJA IN NEGE
6. VLAŽENJE KOŽE
7. MOČ KISLINSKIH PILINGOV
8. SPANJE , MEDITACIJA
9. MOČ STRESA

 

1. KAJ JE NAŠA KOŽA? KAKŠNO SPOROČILO POŠILJA VAŠA KOŽA OKOLICI ?
Koža je veliko več, kot le zaščitna bariera našega telesa. Koža ima številne živčne končiče, katerih naloga je prenos informacij do možganov.Koža je sestavljena iz velikega števila različnih tipov celic, kot so fibroblasti in keratinociti, pa tudi prenašalcev sporočil kot so hormoni, nevropeptidi in nevrotransmiterji. Ko kožo prizadanejo stresorji iz okolja, kot so sonce, ali fizični ali čustveni stres, je njena naloga da prenese oz zagotovi informacijo vsem ostalim organom v telesu.
Z drugimi besedami : koža v smislu prenašanja oz zagotavljanja informacij funkcionira precej podobno kot možgani ali endokrini sistem. Ne le, da je sposobna razpošiljati sporočila ostalim organom/ sistemom v telesu, ampak tudi sprejema sporočila preko nevrotransmiterjev, nevropeptidov, hormnov in živčnih impulzov. Ta fascinantni komunikacijski sistem nam brez dvoma kaže, kako zelo sta povezana naš um in fizično telo in kako veliko vlogo igra ta povezava za naše fizično in mentalno počutje.
Koža in možgani so tesno povezani, zato boste posto slišali pogosto izraz ‘brain and beauty connection’. S stimulacijo kože lahko dobesedno vplivamo na delovanje naših možganov. Primer: acne, psoriaza in atopijski dermatitis se pogosto stopnjujejo ali celo izbrunejo ob psihičnem stresu, npr pred pomembnim dogodkom.
Vse to dodaja novo dimenzijo k do zdaj znanemu : Smo to, kar jemo. Lahko bi dejali: Smo, kar jemo, mislimo in (ob)čutimo.
Kakšna je naša starost? Ta ki jo določa naš rojstni datum( kronološka- starost v letih), ali kako nas vidijo drugi( biološka starost- kako dobro/ slabo deluje organizem na celični ravni)? Koža je naš največji organ. In bolj kot vsak drug organ neizogibno kaže znake staranja na prvi pogled: pigmentni madeži, gubice, slab tonus, uvela, utrujena koža…….O koži večinom razmišljamo kot o nečemu, kar je vidno navzven…..v bistvu pa je naša koža pokazatelj tega, kar se dogaja znotraj nas, tako fizično, kot psihično / emocionalno. Bistveno je, da razumemo, da se vse, kar občutimo , zaužijemo, razmišljamo..slej ali prej refleksira na naši koži. Koža je visoko organiziran organ in za normalno funkcioniranje/ uravnotežen zaščitni organ potrebuje : vodo, lipide in nutriente. Vlažnost oz izsušenost kože direktno vpliva na funkcijo kože kot bariere. Na tem mestu moramo omeniti HIALURONSKO KISLINO, ki je naravni vlažilni faktor kože….
Koža je naš največji zaščitni organ. Mehka, nežna, gladka, sijoča in brezmadežna koža otroka je nekaj, kar vsi občudujemo. Kako se ta lepa nežna koža sčasoma spremeni v pusto in utrujeno? Nekaj odgovorov leži v sami naravi funkcioniranja kože. Naša koža za nas opravlja težko delo. Mi pa je ne bi smeli jemati samoumevno. Koža je organ, ravno tako kot jetra, ledvice in srce in opravlja celo vrsto pomembnih nalog. Uravnava telesno temperaturo, je naš senzor: zaznava dotik, temperaturo in bolečino. Je naš ščit pred zunanjim svetom in bakterijami. Je pa tudi naše ogledalo ; ko smo kronično utrujeno, se neustrezno prehranjujemo, ali smo v čustvenem stresu, naša koža odreagira. Prezgodnje stranje kože je znak, da naši koži nismo uspešno dali nege in pozornosti, ki ju potrebuje.
Naša je koža je naša prva obrambna linija, in zlahka jo poškodujemo,
❶ Od zunaj EKSTRINZIČNO STARANJE ( izpostavljanje soncu, vpliv onesnaženega zraka),
❷ Od znotraj ( cigaretni dim, prehrana revna z nutrienti).

Našo kožo sestavljajo 3 plasti :
• Epidermis je zunanja plast kože, ki jo vidite. Sestavljena je iz mrtvih celic, pri mladem človeku se obnovi na 28 dni, kasneje pa ta proces traja od 45-50 dni, kar je razlog da koža na pogled ni tako sveža. Čeprav je ta plast kože mrtva, ima izredno pomembno funkcijo : v koži zadržuje vlago in maščobo. Na dnu epidermisa so bazalne celice, ki proizvajajo nove celice. Tu so tudi melanociti, ki proizvajajo melanin-in tako določajo barvo vaše kože.
• Dermis predstavlja 90% debeline kože in tu je center vsega dogajanja. Tu so živčni receptorji , ki so občutljivi na pritisk, temperaturo in bolečino; znojne žleze; lojnice (izločajo maščobo, ki ščiti kožo), lasni folikli in žilice. Znojne in lojne žleze proizvajajo + vzdržujejo kislinsko zaščitni plašč kože ( zščita pred bakterijami, glivicami in infekcijami). Žal je zaščitni plašč kože zelo pogosto poškodovan zaradi pretiranega umivanja in premočnih čistil, ki poškodujejo kislost oz PH kože. Zato je pravilno površinsko čiščenje kože izredno pomembno in prvi korak za uspešno nego kože! V dermisu se nahaja tudi gosta mreža kolagena in elastina , dveh strukturnih proteinov, ki dajeta koži čvrstost in elastičnost.
• Ph zdrave kože je 4,5- 5,5. Ph nad 7 je bazičen; pod 4,5 pa kisel. In tu nastane problem. Če je Ph kože poškodovan, to pomeni da je poškodovana zaščitna, barierna funkcija vaše kože. Ker je koža naš največji organ, ki nas ščiti pred zunanjimi vplivi, je ta zaščita zelo pomembna in potrebna. Najpogostejši problem je nepravilno ali prepogosto čiščenje kože s preparati, ki poškodujejo Ph. Zato se odsvetuje uporaba raznih mil in vseh preparatov, ki niso namenjeni čiščenju obraza. Ko je zaščitni plašč vaše kože poškodovan, iz kože lahko uhaja vlaga, kar vodi v konstantno izsušenost-to pa naprej v celo vrsto drugih problemov na koži. Potrebno je ugotoviti vzrok + nadomestitti vlago in lipide v koži, da se zaščitni plašč popravi. Nikakor se to stanje ne popravlja z recimo nanašanjem olivnega olja, kot to pogosto slišimo, saj to na dolgi rok stanje še poslabšuje!!

• Podkožje v glavnem maščobno tkivo. Plasti maščobe tkiva izolirajo in ščitijo notranje organe.

 

2. PREHRANA IN LEPOTA
ANTIOKSIDANTI + PROTIVNETNO DELOVANJE = ANTIAGING
O prehrani je več povedala alja, morda se dotaknem le nekaterih bistvenih tem……

Vse, kar zaužijemo in presnovimo, potuje po našem krvnem obtoku in nahrani naše celice, naše telo, in našo kožo. Torej vse kar pojemo, direktno vpliva na izgled naše kože.Smo, kar jemo, presnavljamo in iz česar se gradimo. Vsi vemo, da se po večeru težke , mastne , slane hrane počutimo + IZGLEDAMO drugače, vpliv se takoj pokaže na koži.
HRANA, KI POVZROČA VNETJA ( RDEČO IN ZABUHLO KOŽO, ohlapnost kože). Vnetje je stanje celega telesa, kadar smo pod visokim stresom ali zakisani. Predelana in rafinirana hrana ( sladkor in fruktoza , izdelki iz bele moke, gazirane pijače, ves alkohol….), saturirane maščobe dodane v prehrano , živalske maščobe.
HRANA , KI IZSUŠI KOŽO Večina ljudi je prepričanih, da lahko izsušeno, srbečo, suho kožo preprečimo s pitjem zadostnih količin vod, vendar pa to ne drži. Za zadrževanje vode v koži je odgovorni lipidi v naši koži, oz barierna funkcija naše kože ( ki je pogosto poškodovana zaradi nepravilne nege predvsem neustrezno čiščenje ). Kožo izsušuje procesirana in predelana hrana, hrana v kateri je veliko soli in aditivov.

HRANA, KI POVZROČA VEČ GUB Vsa hrana, ki povzroča vnetje v telesu in vsa hrana , ki nas zakisa, nas stara.
Suha koža je bolj nagnjena k staranju. Ključno vlogo pri nastanku gub igra izpostavljanje soncu ( zato je ustrezna SPF zaščita nujna in obvezni del dobrega anti age programa). Sladkor zaradi procesa glikacije povzroča formacijo gub . Več sladkorja- več glikacije- več gub!!

 

♥ MAŠČOBE IN ESENCIALNE MAŠČOBNE KISLINE
Človek je sestavljen iz biljonov celic. Vitalnost vsake celice je odvisna od kakovosti in zaščite celične mebrane. Membrane so v glavnem sestavljene iz maščob. Pomanjkanje maščov vodi v ohromi vitalne funcije naših celic. Ravno tako močno vpliva na naše hormonsko stanje, saj za tvorbo hormonov potrebujemo zdrave maščobe.
EMK so nujne za naše zdravje. Naše telo jih ne zna tvoriti samo, zato jih moramo vnesti s prehrano. Pomanjkanje maščobnik kislin ima za posledico zmanjšano imunsko odpornost, depresijo, zmanjšano regeneracijo, spremembe na koži , kot so suha koža in luščenje. Pomembne so Omega 3 in Omega 6 maščobne kisline, ki pomagajo epidermisu in dermisu, da bolje funkcionirata, zmanjšajo transepidermalno izgubo vode in tako omogočajo ustrezno hidracijo kože. Najdemo jih v oreščkih, semenih, ribah in seveda hladno stiskanih oljih—ki bi morala biti vsakodnevna stalnica v anti age dieti oz načinu prehranjevanja. Odlično v ta namen je konopljino olje.
Za peko uporabljajte le extra deviško kokosovo olje.

 

♥ BELJAKOVINE

So naši gradniki, osnovni material življenja. Beseda protein izhaja iz Gške besede , ki pomeni prvinski oz prvi. Telo brez B ne more rasti, se razvijati. Od skupno 22 aminokislin jih je telo sposobno samo tvoriti le 12, ostale pa moramo zagotoviti z vnosom v telo s hrano ali dodatki. Kvalitetnih proteinov večina ljudi zaužije premalo. Verjetnos e strinjate, da običajno ne hlastate po divjem lososu  Večina ljudi bi povedala, da v trenutku ‘tolažbe’ sežejo po rogljičku, kavici ali določeni pijači. Pomanjkanje proteinov vpliva na staranje telesa in posledično tudi obraza. Zakaj ?
Proteini so esencialni za regeneracijo celic in tkiva. So gradniki naših kosti, mišic, notranjih organov, ligamentov, kože, encimov…..Proteini po zaužitju razpadejo na aminokisline, le te pa celice uporabijo za ‘popravljanje’ oz regeneracijo. Brez usterznih beljakovin naše telo pade v ‘pospešen proces staranja’.
Ta preprosta dejstva naj vas spodbudijo, da si že vaš naslednji obrok pripravite drugače. Če vaše celice ne bodo dobile ustreznih AK , procesi celične regeneracije ne bodo potekali ustrezno, poleg tega bo regeneracija tudi veliko bolj počasna.

♥ ANTIOKSIDANTI. KAJ JE ORAC?
Antioksidanti ščitijo telo pred staranjem – z lahkoto bi jih lahko poimenovali vrelec mladosti. Uživajte jih čimveč, nikoli ni preveč. Antioksidanti preprečujejo škodo, ki jo v telesu naredijo prosti radikali ( stres, kajenje, slabe maščobe….)
ORAC vrednost nam pove, koliko je antioksidant močan. Visok ORAC imajo sveža sadje in zelenjava, stročnice, , zelišča, esencialna olja, zeleni čaj….Manj ko je živilo predelano, višji ima ORAC. Za ustrezno zaščito pred prostimi radikali velja pravilo dnevnega vnosa antioksidantov med 3-5.000 ORAC.

♥ POLIFENOLI -BARVE
najdemo v sadju in zelenjavi in so pravi izvir maldostnosti. Polifenoli so produkt metabolizma rastlin in so izredni naravni antioksidanti. Imajo pomembno protivnetno in antioksidantno delovanje, in in jačajo naš imunski sistem.Igrajo pomembno vlogo kot zaščita pred UV sevanjem. Vir polifenolov so sadje in zelenjava ( temnejše in močnejše barve so boljše) , zeleni čaj, milk thistle…

♥ PROBIOTIKI …..samo omenim- Alja

♥ SLADKOR , GLIKACIJA IN GLIKEMIČNI INDEX
je sovražnik lepote, zdravja in dobrega počutja. Sladkor prazni zaloge mineralov v vašem telesu (predelan sladkor nima vsebnosti mineralov ali drugih hranil), da ga telo lahko predela, se mora vezati na telesne sokove in encime. V tem procesu se iz telesa izločajo vitamini in minerali.
Priporočam popolno izločenje iz prehrane. Sladkor povzroča okvaro kolagena/ propad kolagena…če povem preprosto, sladkor povzroča gube. O procesu glikacije malo kasneje.
GI pomeni stopnjo, pri kateri OH oz sladkorji v hrani zvišajo nivo sladkorja v krvi. Hrna z nizkim GI , pod 50 ohranja nivo sladkorja v ravnovesju, stabilen. Hrana z visokim GI ( nad 70) povzroča nihanje krvnega sladkorja.
OH povzročijo hiter dvig in padec krvnega sladkorja , ‘zaklepajo maščobe’ v telesu- kar pomeni da jih ne moremo uporabiti za našo energijo.
Dobra izbira v OH skupini živil so : doma pripravljena polnovredna ovsena kaša ( olf fashioned oat meal); stročnice kot so razl. vrste leče in fižola, čičerika, oreščki kot so mandeljni, lešniki…; …..
Ta živila se absorbirajo počasi in ne povzročajo v telesu vnetja zaradi skokov krvnega sladkorja.

 

♥ PREHRANSKI DODATKI
So natančno to dodatki. Niso zamenjava za neustrezno( junk) hrano. Zgrešeno je misliti, da lahko uživamo slabo hrano in škodo popravimo z uživanje dodatkov!
Z ustreznimi dodatki lahko učinkovito izboljšamo naše počutje, zdravje, izgled in nivo energije. Uživamo jih v skaldu z namenom. So nepogrešljivi del dobrega anti age režima.

Med TOP antiage prehranske dodatke sodijo: C VITAMIN, KOENCIM Q 10, ANTIOKSIDANTI ( Resveratrol, Pycnogenol, Astaxanthin…), MSM ali organsko žveplo, OMEGA 3, KOLAGEN, HIALURON, MINERALI: SILICIJ, MAGNEZIJ.., KURKUMA (izredno protivnetno delovanje), PROBIOTIKI

♥ POMLAJEVANJE S PREHRANO IN PROTIVNETNA DIETA
Osnovna vodila

• 8- 10 kozarcev čiste ( filtrirane) vode na dan
• Trije obroki, enakomerno razporejeni čez dan + 2 prigrizka
• Na začetku obroka vedno zaužijte malo beljakovin. Tako lahko odlično preprečujemo nihanje krvnega sladkorja
• Kava dvigne nivo kortizola in inzulina, ki nas starata in zaklepata maščobe. Zeleni čaj vsebuje polifenole, ki ki delujejo antioksidantno, pospešijo metabolizem in upočasnijo staranje. Zeleni čaj tudi zmanjša absorbcijo ( nalaganje maščob) za 30%!!
• Sladkor ne koristi ničemur. In nikomur. Priporočam izločenje iz prehrane.
• Uživajte živila z nižjim GI, željeno je, da je GI pod 50
• Vaše obroke naj sestavljajo kvalitetne beljakovine, zelenjava, stročnice in solata
• Od sadja so najboljša izbira češnje, jabolko, hruška, sliva, grapefruit, kivi, vso jagodičevje

 

3. ŠTIRJE ZELO POMEMBNI PROCESI V TELESU. ŠTIRJE TIHI UBIJALCI, KI POSPEŠUJEJO PROCESE STARANJA IN POVZROČAJO POŠKODBE DNA.

❶VNETJE
je naš največji sovražnik. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je skupek vnetnih procesov v telesu pravzaprav vzrok staranja in propadanja našega telesa. Zelo pomembno je, da poskušamo vnetje konstantno minimalizirati( protivnetna oz antiinflamatorna dieta) . Bistvenega pomena je hrana, ki jo zaužijemo, prehranski dodatki( antioksidanti, Omega3) in zmanjšanje stresa.

❷OXIDACIJA - OKSIDATIVNI STRES
Vsako sekundo celice našega telesa generirajo velike količine molekul, ki jih imenujemo PROSTI RADIKALI. PR so nestabilne molekule, ki jim manjka elektron in imajo tendenco da ga pridobijo v čimkrajšem možnem času. Ukradejo ga najbližji molekuli, in si tako zagotovijo željeno stabilnost. Ta proces imenujemo oksidativni stres. To je v bistvu naravni proces, ki je posledica vdihovanja kisika in uživanja hrane, ki jo naš organizem porabi za proizvodnjo energije, ki zagotavlja naše delovanje. Večino časa je naše telo popolnoma sposobno kontrolirati celoten proces in ima odlično naravno obrambo proti prostim radikalom ( lasten antioksidanten sistem). Z leti se ta obrambna sposobnost telesa zmanjšuje. Drug problem pa je, da mi sami z našim škodljivim življenjskim slogom ( kajenje, izpostavljanje UV sevanju, strupi iz okolja) povečamo nastajanje prostih radikalov v telesu. Antioksidantno delovanje telesa lahko povečamo, ojačamo z uživanjem antioksidantov, tako v prehrani, kot s prehranskimi dodatki. Prosti radikali poškodujejo lipide v celični membrani, in tako je zaščitna funkcija zmanjšana. Prosti radikali tudi oksidirajo DNA in RNA. In za konec: oksidacija povzroči oz oksidacijo strukturnih proteinov ( kolagen), hialuronske kisline…… in tako povzročijo strukturne in funcionalne poškodbe naših celic, organov, tkiv…in posledično kože.

❸GLIKACIJA
je proces , ki ne prizdane samo vaše kože. Degenerativni procesi povezani z glikacijo, slabšajo funkcionalnost kosti, ligamentov, veznega tkiva, zobovja, mišic in kardiovaskularnega sistema. Raziskave kažejo, da konstantno povečana količina sladkorja v krvi poveča možnost diabetesa in srčnih bolezni ( beri = skrajšujevašo ‘dolgoživost’). Kaj je v bistvu glikacija? Preprosto povedano. Ko zaužijemo sladkor ali enostavne OH, jih telo pretvori v glukozo.Glukoza se ‘zalepi’ na proteine, ki nato formirajo AGE. Ti kompleksi se prilepijo/pritrdijo na receptorje in spreminjajo kemične lastnosti proteinov, lipidov in DNA. Njihova prisotnost povzriča otrdelost proteinskih vlaken ( kolagen in elastin).

 Čeprav sladkorja ne moremo popolnomaizločiti iz prehrane – glukozo potrebujemo za življenje, saj je gorivo za naše celice). Lahko pa zelo omejimo uživanje sladkorja, rafiniranih OH, koruznega sirupa itd….in bistveno vplivamo na zdravje našega telesa in izgled kože.
 GLIKACIJA je dokazano primarni vzrok staranja kože, tako da je danes mnogo vrhunskih cosmecevtikov formulirani

❹METILACIJA
so procesi, i povzročijo motnje v deljenju DNK, zaradi česar se koža upočasnjeno obnavlja.
4.

5. ŽAŠČITA IN FOTOZAŠČITA, POMEN SPF ( pigmentacije , gube)
FOTOSTARANJE je mehanizem, ki dominira kronološkemu staranju kože.
Kronološko staranje kože izjemno pospešuje kronično izpostavljanje UV žarkom!! Zavedati se moramo, da je to direktna zdravstvena nevarnost in Ne samo estetski problem!!
UV sevanje oz fotostaranje je velik faktor staranja kože. Pomlajevalni življenjski slog izključuje direktno izpostavljanje, sploh obraza, soncu. Uv sevanje poškoduje strukturni protein kolagen, povzroča nastanek gub in slab tonus kože. Povzroča pojav neželjenih pigmentacij in bistveno vpliva na izgled vaše kože.

RAZLAGA:
UVA – AGING 95% vseh žarkov v atmosferi-: prodirajo najglobje, so aktivni cel dan, prehajajo skozi steklo + POSPEŠUJE RAZGRADNJO KOLAGENA (pospeši aktivacijo MMP)
UVB – BURN 5% ; med 10-14, ne prodirajo skozi steklo, posp nastanek prostih radikalov oz ROS
V času specialne nege kože, kot so kislinski pilingi, laserski postopki…itd… se moramo soncu v celoti izogniti.
POSLEDICE IZPOSTAVLJANJE UV ŽARKOM
– Razgradnja kolagena in elastina
– Poškodbe genskega materiala ( DNA)
– Vnetje kože
– Stimulira pokanje kapilar le te postanejo propustne!!
Ključna za preprečevanje fotostaranja je
1. PREVENTIVA.
2. ZAVIRANJE VNETNEGA PROCESA Z ANTIOKSIDANTI + ANTIINFLAMATORIKI
3. REHABILITACIJA OZ POPRAVLJANJE FOTOPOŠKODB z negami za sanacijo Uv indicuranih poškodb
Dobra SPF zaščita koža je nujna tekom celega leta, me samo v poletnem času. Priporočam zaščitni faktor od SPF 30 naprej!

 

6. VSAKODNEVNA RUTINA ČIŠČENJA IN NEGE
Je izredno pomembna. Kot smo že videli, lahko že z nepravilnim čiščenje poskodujemo in podremo ravnovesje na koži. Od čiščenja je odvisno, kako koža sprejema vse nadaljne proizvode. Z nepravilnim čiščenje lahko kožo precej poškodujemo, porušimo njeno barierno funkcijo in tako onemogočimo pravilno funkcioniranje (zaščita, propustnost, nezmožnost obrambe, izhlapevanje snovi..) oz celo povzročimo težave na koži.
Čiščenje mora biti redno ( z+z) + temeljito + blago / neagresivno = primerno tipu kože!!
Nadaljna nega mora ustrezati tipu kože in seveda namenu nege ( vlaženje, odprava pigmentacij, zmanjšanje gub, obnova lipidnega plašča…)
Če bo nega neustrezna, so lahko preparati še tako luksuzni in dragi, pa ne željenega učinka.
Priporočam, da vam program nege izbere strokovnjak s področja nege kože, če pozna vašo kožo še toliko bolje.
Nego je potrrebno korigirati glede na letne čase, dosežene rezultate in zdravstveno stanje ( hormonske težave, nosečnost, depresija, alergije…)

 

7. VLAŽENJE KOŽE
je izjemnega pomena za zdrav videz in normalno funkcioniranje kože kot organa . Samo vlaženje kože ni zadosti, zagotoviti moramo, da vlaga dejansko ostane v koži ( dober zaščitni plašč kože).
Hialuronska kislina, ki je odgovorna za stanje nivoja vlage v naši koži, je že od rojstva naravno prisotna v celem telesu. Tako v koži, kot tudi v vseh organih, sklepih…..molekula hialuronske kisline ima neverjetno zmožnost, da lahko nase veže tudi do 1000X več vode. Večji ko je nivo hialurona v koži, bolj bo naša koža sijoča, sveža in mladostna. Zato je hialuronska ksl tako priljubljen dodatek v kozmetičnih proizvodih. Vendar so tudi tu določene omejitve: molekula mora biti ustrezne velikosti, da lahko v preparatu opravi svoje delo. Po naravi je ta molekula prevelika, da bi jo lahko vnesli v kožo. Šele prava velikost molekule bo zagotovila ustrezne rezultate!
Najpogostejši problem je, kar smo že prej omenili, poškodovan zaščitni plašč kože, ki omogoča uhajanje vlage iz kože. Najprej moramo zagotoviti podporo zaščitnemu plašču kože in seveda kožo tudi oskrbeti z vlago. Zelo pomembno pri temu je pravilno vsakodnevno čiščenje kože doma z ustreznimi preparati za vaš tip kože, uporaba ustreznega seruma in kreme in pa profesionalni postopki v kozmetičnem salonu. Zelo pomembna je zaščita na koži ( krema, primer, puder, medicinski puder) , ki še dodatno ščiti površino kože in onemogoča uhajanje snovi ven. Zadnja leta so na voljo tudi zelo napredni globinski vlažilni tretmaji, kot je recimo Intraceuticals, ki omogoča globinsko oskrbo kože z vlago in nudi tudi rešitev za podaljšano nego doma, ki kemično omogoča 3 plastno vlaženje kože in ‘zaklepanje’ vlage v kožo, kar omogoča zelo dobre rezultate takoj—saj so pri takem sistemu nege obravnavani vsi problemi istočasno ( globinsko vlaženje + vzpostavitev bariere na koži, ki preprečuje izhlapevanje; in dobra zaščita kože). Tudi podtopek fotopomlajevanja sam po sebi poviša sintezo hialuronske kisline v koži in kožo vlaži od znotraj. Seveda pa moramo spet poskrbeti, da vlaga ne uhaja iz kože ven.
Zmotno je prepričanje, da s pitjem velikih količin vode kožo vlažimo! To žal ne drži.
Mehanizem vlaženja kože ni povezan s količino vode, ki jo popijemo! Koža ima popolnoma svoje mehanizme in procese….filagrin se pod dol pogoji v SC razgradi v NMF- ki vlažijo kožo.

8. MOČ KISLINSKIH PILINGOV KAKO S KISLINSKIMI PILINGI VPLIVAMO NA IZGLED IN POMLAJEVANJE KOŽE

Za začetek samo par besed , ki se mi zdijo nujno potrebne. Pri svojem delu sem pogosto v stiku s klienti, ki jih je strah kislinskih pilingov. Zagotavljam vam, da je strah pred kislinskimi pilingi popolnoma odveč. Pravilno izveden in individualno izbran profesionalni kislinski piling je fantastično orodje v boju proti staranju in za izboljšanje videza kože. To je s pridom uporabila že Kleopatra, ki je bila znana po svoji lepoti in negovanosti. Kopala se je v mleku, ki vsebuje kislino, mlečno kislino. Legenda pravi, da je vedno, ko je potovala, za njo potovala čreda maldih osličkov…zaradi njenih kopeli  skratka, kisline so ljudje uporabljali že davno nazaj. Danes pa nam moderna tehnologija in znanost omogočata boljšo, bolj taregetirano uporabo in rezultate.
V kombinaciji z drugimi sodobnimi metodami za nego in pomlajevanje kože dajejo kislinski pilingi odlične rezultate. Pri remodelingu obraza sledimo naravnim fiziološkim procesom v koži, v bistvu jih izkoristimo v svoj prid…..izkoristimo procese celjena…ampak ne bi v podrobnosti…. verjame da vam to ne bo preveč zanimivo..
…..daje odlične rezultate v kombinaciji z globinskim vlaženjem, fotopomlajevanje ( povečana sinteza kolagena, čvrstost) .Skratka strah pred kislinami je odveč. Nas je pa potrebno informirati o morebitnih istočasno izvajanih postopkih drugje ( laser, injiciranje filerjev, botoxa…..) , da lahko določimo ustrezen časovnik razmik, kadar je to potrebno.

ZAKAJ NAREDITI KISLINSKI PILING?
Piling kot piling lahko izvedemo na več načinov, poznamo mehanske in kemične pilinge, in pa encimske. Zmehanskim pilingom več ali manj odstranimo nekja skladov korneocitov-odmrlih celic s površine kože. Kislinski pilingi pa imajo še cel spekter dodatnih učinkov in jih sama favoriziram…tudi za mojo kožo osebno 
Izpostavljanje soncu, stres in vplivi iz okolja sčasoma na naši koži pustijo določene posledice. Neželjene pigmentacije, utrujena, pusta, ‘siva’ koža in kar nas običajno najbolj moti, GUBE. UVA žarki povzročijo propadanje kolagena. Glikacija povzroča propad kolagena. Oksidacija povzroča propad kolagena.
VIDNO STARANJE JE PREVLADA PROCESOV PROPADANJA NAD PROCESI REGENERACIJE!!
Profesionalni kislinski pilingi stimulirajo celično obnavljanje in ojačajo celično strukturo. Odebelijo epidermis – dokazljivo z dermadiagnostiko.
Kislinski pilingi poenotijo ten kože, kožo zgladijo, zožajo pore in povečajo sijaj in svežino. Kožo odebelijo, dobesedno ojačajo, kar je moč dokazati z meritvami ( Dermadiagnostika).
Glikolna kislina ima magično moč, da poveča sintezo kolagena v koži in posledično zmanjša gube in izboljša tonus kože. Zelo učinkoviti so tudi pri težavah z aknami, ker povečajo luščenje / regeneracijo povrhnjice in odprejo zamašene pore. V tem primeru je npr. zelo učinkovita uporaba salicilne ali azelaične kisline, ki zmanjšata število bakterij v koži in tako tudi ‘čistita’ kožo in zmanjšata vnetje.
KAKO POGOSTO IZVAJAMO KISLINSKI PILING?
Število in pogostost pilingov je odvisno od problema, ki ga želimo tretirati ( gube, pigmentacije, akne, pore..), od concentarcije in PH-ja kisline in občutljivosti kože. Senzorno se da sicer kožo okrepiti z ustrezno predptivavo na kislinski piling ( uporaba čistila z cca 2% kisl……senzorika se zmanjša……)
Običajno se pilingi delajo v presledku 7-14 dni, priporočam pa serijo 6-12 obiskov. Bolj natančno pa se tretma za vašo kožo določi na individualnem posvetu in pregledu vaše kože.
V NatashaSPAce sem za vas izbrala preizkušene in zelo učinkovite kislinske pilinge Mesoestetic in Aikon DermaSystems. Delamo z različnimi kislinami ( glikolna, mandelična, azelaična, laktična, salicilna …) in koncentracijami, izbor pa je odvisen od stanja kože in problematike. V nasprotju z splošnim mnenjem moč kisline NI odvisna od koncentracije, temveč od PH!! In pa od PKA faktorja…
Za izvajanje globinskega pilinga zelo dober rezultat daje tudi Diamantna mikrodermoabrazija, vendar pa nima številnih dodatnih učinkov na kožo, kot jih imajo kisline.
ALI LAHKO KISLINSKE PILINGE KOMBINIRATE Z DRUGIMI POSTOPKI ZA NEGO?
Tu je potrebna previdnost, saj vsi tretmaji med sabo niso kompatibilni. Pri kombinacijah z npr. Fotopomlajevanjem, tretmaji z retinolom, vbrizgavanju polnil ali botoxa, ali drugimi specifičnimi postopki Vam svetujem individualno in skupaj bomo pogledali kaj se lahko kombinira in kaj ne.
Drage dame in gospodje, strah pred kislinami je odveč. Čeprav se samo ime kisline sliši agresivno in neprijetno, vam zagotavljam, da so kislinski pilingi zelo dober izbor za nego kože, z resnično številnimi pozitivnimi delovanji na kožo. Osebno jih zelo priporočam in sem tudi sama zvesta uporabnica z dolgoletnimi izkušnjami. Seveda pa se v času teh postopkov NE smemo izpostavljati soncu in kožo vedno dodatno zaščitimo z SPF zaščito.
Za vsa vprašanja pa toplo dobrodošli, naj vam ne bo neugodno…tu smo zato, da vam posredujemo dobre strokovne informacije in točno takšno nego, kot jo potrebujete.

9. SPANJE = REGENERATIVNE URICE , MEDITACIJA
Spanje, počitek je za naše telo zelo pomembno. Kaj so rekle naše babice, ko smo bili bolni? Pojdi spat! Po dobrem spancu se zbudimo sveži, spočiti, delujemo sijoče in mladostno, imamo manj gubic, zmanjša se zabuhlost. Poveča se nam koncentracija. Med spanjem se izloča hormon melatonin, ki ima pozitivne učinke na naš imunski sistem in kožo, je naravni antioksidant. Dobro spanje je bistveno za pomlajevalni življenjski slog, saj se med spanjem naše celice obnavljajo. Spanje zmanjša negativne učinke kortizola in ‘slabih’ nevrotransmiterjev ( epinefrine, norepinefrine), ki so povečani med stresom. Med spanjem se izloča rastni hormon, ki je hormon mladosti.
Posledica slabega spanja so visoka raven kortizola, hlastanje po OH in pridobivanje telesne teže.

Kaj poslabša naše spanje? Vse, kar vsebuje sladkor ( OH , alkohol, sadje….), oz vse, kar povzroča hiter dvig krvnega sladkorja intrferira sz izločanjem hormonov telom počitke. Meditacija pred spanjem!

10. MOČ STRESA
SPROŠČANJE IN POZITIVNA NARAVNANOST sta izrednega pomena za naše počutje in zdravje, ter posledično za naš izgled.

♥ Stres v našem telesu povzroča številne hormonske spremembe, ki v kratkem času močno vplivajo oz spremenijo celično funkcijo vaših vitalnih organov. Ni presenetljivo, da se ti vplivi kažejo na izgledu naše kože.
♥ Stres povzroča nastanek prostih radikalov, kar vodi v vnetje. Vzrok št.1 za obolenja, degenerativne bolezni, slabo počutje in staranje.
♥ Ne smemo podcenjevati različnih vplivov stresa na phenomen staranja.
O stresu smo vsi slišali že veliko…mislim pa, da se vseeno marsikdo ne zaveda kompleksnih posledic dolgotrajnega stresa.. Kaj je v bistvu sploh stres? Ko smo v stersnih situacijah, se nam poviša nivo stresnega hormona, ki ga imenujemo KORTIZOL. Kortizol skrbi, da lahko v stanju večje pripravljenosti, preprosto povedano, zmoremo več. Kortizol je za nas esencielen, našemu organizmu omogoča stabilnost in trdnost v času akutnega stresa ( strah, poškodbe, hud fizični napor).
Kortizol se izloča v času stresne situacije in nam pomaga v ‘boju’.
Problem nastopi, ko je kortizol povečan daljše obdobje in prekomerno. To ima negativen vpliv na celo telo. Poslabša se delovanje imunskega sistema, vitalnih organov, možganov, zmanjša se mišična masa, tanjša se koža, naše možganse celice so zelo občutljive na kortizol…..Na področju antiage-a kortizol pogosto imenujejo hormon smrti, ker je povezan s starostjo , staranjem in boleznimi.
V času ‘pračloveka’ je kortizol poskrbel, da smo lahko ubežali medvedu  Stresni hormon se je ob nevarnosti hitro dvignil in nam dal ekspozivnost, da smo lahko pobegnili. Nato se je nivo stresa spustil V današnjem času pa je problem, da imamo kortizol konstantno povišan in nam ne pade ustrezno. Če nam zvečer kortizol ne pade , se zgodi cela serija reakcij, ki nam niso v prid. Če kortizol ne pade, se ne more ustrezno izločati spalni hormon MELATONIN, kar pobzroči neustrezno sproščanje oz pomanjkanje progesterona in posledično lahko nadvlado estrogena. To je danes problem mnogih žensk in deklet. Prekomerna utrujenost, zaklepanje maščob okoli pasu in nadlahti….. znano, a ne? Zelo pomembno je, da zvečer ne uživamo sladkorja in alkoholnih pijač, ki stimulirajo kortizol in mu onemogočijo padec.
Nivo kortizola stimuliramo tudi z cigaretami, kavo, koka kolo….
Povečan kortizol, kot vidite, znatno vpliva na staranje telesa, naše zdravje in počutje, posledično seveda tudi naš izgled, oz izgled naše kože. Tu je tudi odgovor na to, kako lahko meditacija vpliva na staranje našega organizma? Meditacija dokazano zmanjšuje nivo kortizola in bistveno vpliva na naše počutje, pozitivno naravnanost…..
Povišan kortizol ima negativne učinke na delovanje našega imunskega sistema, na delovanje možganskih celic, metabolizem sladkorja in prispeva k povečanju telesne teže.

Hormoni imajo zelo pomembno vlogo za naš mladosten videz in za naše mladostno in vitalno počutje, zato se moramo za vsako ceno izogniti vsemu, kar povzroča negativne spremembe hormonskega stanja. Z leti nam nivo hormonov v telesu upada.

Meditacija je sestavni del vsakega dobrega anti age režima!!
MEDITACIJA + SPROŠČANJE + DIHANJE + AFIRMACIJE , POZ POGLED NA SVET
Zmanjšanje kortizola: ashwaganda, MG, B complex
Zmanjšanje vnetja: Omega 3, zeleni čaj, antioksidanti
Povečanje vnetja: alkohol, cigareti,kava, mleko, bela moka, sladkor, vsa poživila, cvrtje, slabe maščobe

Dobrodošli v moj svet lepote, zdravja in dobrega počutja.
Za več info o mojih programih dobrodošli.
Nataša Godler Trilar
NatashaSPAce Center kozmetične terapije

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.