0
0

POŠKODOVANA KOŽNA BARIERA: KAKO IZBOLJŠATI STANJE?

kozna bariera

Suha koža? Izsušena? Občutljiva? Nikakor ne najdete ustrezne kozmetike? Vaša koža ob nanosu novih produktov hitro reagira? Vas spremlja neprijeten občutek zatezanja? Ste obupali nad iskanjem kozmetike?

Vsi ti znaki so zelo pogosti in nakazujejo na poškodbo epidermalne bariere oz. na njeno zmanjšano funkcijo. Če vas zanima nega kože, ste v zadnjih mesecih gotovo že mnogokrat slišali za poškodbe bariere. Sliši se zelo zapleteno – poškodba epidermalne bariere – a je v bistvu je zelo preprosto, v večini primerov pa tudi hitro rešljivo. S pravilno nego se stanje kože hitro izboljša, neprijetni občutki pa izginejo. Danes vam bom na kratko razložila, kaj je epidermalna bariera, zakaj so poškodbe tako pogoste in v porastu, na kaj vse vplivajo, kakšni so znaki in kaj narediti. 

Poškodbe bariere so v zadnjih 2–3 letih v izrednem porastu.

Na stanje ključno vpliva vaša nega, s katero bistveno vplivate na zdravje, počutje in izgled svoje kože. Kakšni so tipični znaki? Kako prepoznati poškodbo bariere? Poškodba bariere je lahko prisotna v vseh starostih in pri vseh tipih kože. Vedno, brez izjeme pa vpliva na funkcijo naše kože. 

Stanje epidermalne bariere je pokazatelj celostnega zdravja in stanja naše kože ter je izredno pomembno, saj vpliva na vse problematike kože. Zmanjšana barierna funkcija pomeni zmanjšano obrambno sposobnost kože, kar je pogosto vzrok preobčutljivosti in raznih neprijetnih občutkov. Izsušena in suha koža, koža, ki ji nič ne ustreza in hitro reagira na nove produkte, koža, ki je preobčutljiva, ki razvija rdečico, občutki srbečice, nelagodja, zatezanja … Takrat noben izdelek ni to, kar bi si želeli, in občutek na koži preprosto ni prijeten. Mastna in nečista, a preobčutljiva koža, ki je izsušena in ji nič ne ustreza. Pogosto poveste, da vaši koži nič ne ustreza in da kozmetika enostavno ni za vas – če jo vlažite, je premalo, če nanesete bolj hranilne preparate, je preveč. Ali pa drug ekstrem – nikoli dovolj. 

Poškodba bariere je pogosta pri vseh tipih kože, zato se lahko znaki nekoliko razlikujejo. 

Pri suhi koži je – zlasti v zimskih mesecih – najpogostejša izjava “Kar koli namažem, koža vpije, zato dodam še olje”. Takih izjav in primerov je ogromno. Ali pa že leta ne uporabljate ničesar, ker je koža preobčutljiva. Pa je res preobčutljiva? Ji res nič ne ustreza? So res krivi preparati? Ali pa se morda vzrok skriva v koži? Vse to so zelo pogosti znaki poškodovane epidermalne bariere oz. njene zmanjšane funkcije.

 KAJ JE PRAVZAPRAV EPIDERMALNA BARIERA?

Funkcija naše kože je, da deluje kot pregrada med nami in okolico. Ščiti nas pred zunanjimi vplivi. Je naš zaščitni plašč, ki predstavlja bariero med našo notranjostjo in zunanjo okolico. Del zaščitnega kislo-mastnega plašča na površini kože je tako imenovana epidermalna bariera, ki jo sestavljajo epidermalni lipidi. 

Funkcija zdrave bariere je, da preprečuje izmenjavo snovi, da nas ščiti pred izhlapevanjem vode iz kože in da preprečuje vdor neželenih snovi, ki lahko izzovejo različne reakcije, iz okolja v kožo. Naš najdragocenejši plašč nas ščiti pred zunanjim okoljem. Kadar je barierna funkcija kože zmanjšana, se pojavi vrsta težav, pa tudi netipični odzivi kože. To najpogosteje čutite vsi, ki imate suho ali zelo suho in občutljivo kožo. Težave se še povečajo v zimskem času, ko je relativna vlaga v ozračju manjša. Zagotovo lahko trdimo, da poškodba bariere negativno vpliva na prav vse problematike – na nečisto kožo, hiperpigmentacijo, rdečico in razvoj vnetnih procesov, pa tudi na prezgodnje vidno staranje kože. Skupni imenovalec večine težav suhe kože je prav porušena ali zmanjšana barierna funkcija kože.

Zaradi nepravilnega oziroma premočnega čiščenja pride do pomanjkanja epidermalnih lipidov, nepravilen oziroma previsok pH na površini kože pa vpliva na zmanjšanje proizvodnje epidermalnih lipidov in posledica je vse bolj suha koža. Pri pogovorih z vami pogosto opažam, da se mešata dva pojma: suha in izsušena koža. O izsušeni koži govorimo, kadar gre za pomanjkanje vlage (to se lahko zgodi pri vseh tipih kože, ne le pri suhi). O suhi koži pa govorimo, kadar gre za pomanjkanje lipidnih komponent, se pravi maščob. Seveda pa je pri suhi koži običajno izraženo tudi pomanjkanje vlage, ker je kožna bariera okvarjena in iz kože uhaja vlaga. In tako je koža pogosto suha in izsušena. 

Suha koža je zaradi nezadostnega zaščitnega delovanja bariere pogosto bolj občutljiva, pogosto je prisotna rdečica, staranje pa je pospešeno. Suha koža se lahko kaže kot luščenje, rdečica, srbeč občutek in neprijeten občutek zategovanja. Stranke pogosto potožijo, da jim kožo ‘ vleče skupaj’. Suha koža nima gladke površine, je hrapava in nima sijočega, zdravega videza. Pogosto je za izboljšanje stanja potrebna serija tretmajev. Ključna pa je vaša nega, ki jo izvajate prav vsak dan v letu. 

KAKO NASTANEJO POŠKODBE BARIERE?

Najpogostejši razlog je premočno oz ‘predobro’ površinsko čiščenje obraza, v zadnjem času pa tudi vse popularnejše dvojno in trojno čiščenje obraza, ki s površine kože pogosto odstrani preveč lipidov. Pri suhi koži so lipidi zelo dragoceni, saj jih sama težko tvori in jih primanjkuje. Če jih še dodatno pretirano odstranjujemo, koži zelo otežimo delo.

Vzrok so lahko tudi nepravilna uporaba oziroma režim nege s kislinami in retinoidi, umivanje z vročo vodo, drgnjenje kože s ščetkami ali brisačo, klima in ogrevanje. Težave s suho kožo pogosto občutite tudi tisti, ki veliko potujete z letalom. 

KAKŠNE SO POSLEDICE ZMANJŠANE BARIERNE FUNKCIJE KOŽE? 

Zaradi povišanega pH kože se zmanjša proizvodnja epidermalnih lipidov, posledično pa nastane neravnovesje v sestavi in razmerju lipidov. Povišan pH kože ne podpira zdravega mikrobioma na koži, zato nastane neravnovesje. 

Za zdravo bariero koža potrebuje ceramide, proste maščobne kisline in holesterol v pravilnem medsebojnem razmerju. Že sama sprememba v sestavi in razmerju lipidov povzroči okvaro v funkciji bariere. Ker naš zaščitni plašč kože ne deluje optimalno in ni zmožen zadrževati vlage v koži, se poveča izguba vode iz kože, kar občutite kot izsušeno ali suho kožo. Koža postane občutljivejša in dovzetnejša za vplive iz okolja. UV-sevanje prodre globje in sproža vnetne procese. Pogoste so tudi reakcije na UV-filtre, ki prodrejo pregloboko, tja, kjer jih ne potrebujemo, in izzivajo reakcije. Zaradi nepravilnega luščenja celic na površini kože je koža na pogled bolj pusta, siva, brez energije. Preprosto nima sijočega videza. 

KAKO IZBOLJŠATI STANJE KOŽE? 

Nujno je preveriti vašo čistilno fazo – to je prvi korak v negi kože, ki je najpogostejši vzrok težav. Podaljšana nega je izredno pomembna, saj z njo zagotovite optimalno oskrbo kože, izboljšanje problematik in vzdrževanje dobrega zdravja in stanja kože. Za izboljšanje stanja je zelo pomembno, da pri domači negi uporabljate ustrezne proizvode, ki zadovoljijo potrebe kože. V nasprotnem primeru se vzdržuje ciklična poškodba bariere, ki v nadaljevanju vodi v različne težave. Koža je vse bolj izsušena in občutljiva, lahko se poveča rdečica. To pa v nadaljevanju vpliva tudi na večjo razgradnjo kolagena. Skupek vsega tega je prezgodnje staranje kože, ki bi ga lahko preprečili, če bi koži pravočasno nudili ustrezno nego.

Sredstva za čiščenje kože izberemo v skladu s parametri kože in problematikami, ki se pojavljajo. Poskrbimo za nežno čiščenje, ki mu kasneje glede na stanje kože (nečista koža, hiperpigmentacija, zrela koža …) dodamo ustrezno kislinsko čistilo. Priporočam blago čistilno sredstvo, nato pa vedno uporabite tonik z ustreznim pH (za regulacijo pH kože), serum za nadomeščanje epidermalnih lipidov, ustrezno dnevno kremo z UV-zaščito in kremo za nočno nego oz. regeneracijo.

S tem koži dovajamo manjkajoče epidermalne lipide in tako omogočimo izgradnjo močne, zdrave bariere, ki bo lahko dobro opravljala svojo funkcijo, in jo dobro zaščitimo pred zunanjimi vplivi. Če je prisotna rdečica, poskrbimo tudi za protivnetno delovanje, vsekakor pa prav vsak dan poskrbimo za ustrezno UV-zaščito kože. Le tako jo bomo na dolgi rok ohranili zdravo, čvrsto in mladostno. 

UV-sevanje namreč sproža vnetne procese, a o tej problematiki kdaj drugič. V salonih se za obnovo bariere izvaja prilagojena nega, ki rešuje to pogosto težavo. Bistvo je dovajanje epidermalnih lipidov in protivnetno delovanje. 

POMEMBNO

S pitjem vode ne vplivamo na stanje vlage v epidermisu. Preplet žil se nahaja v dermisu, v srednjem sloju kože, in tam je tudi žilni preplet, ki kožo oskrbuje z vodo oziroma vlago. V povrhnjem sloju kože, epidermisu, pa ni prisotnih žilic. V epidermisu vlago zadržujejo naravni vlažilni faktorji. Ti so kot nekakšen koktajl, ki se nahaja v celicah epidermisa in z natančno določenim mehanizmom vzdržuje vlago v tem območju. Z uporabo olja težave ne boste rešili – stanje se na dolgi rok poslabša zaradi vztrajanja poškodbe. 

ŠE BESEDA O OBČUTLJIVI KOŽI, KI JE ZELO POGOSTA

Skupni problem je prav tako porušena bariera. Kadar je zaščitni plašč kože poškodovan, koža postane preobčutljiva na zunanje dejavnike in na kozmetične izdelke. Večino ljudi s to pogosto problematiko mučijo neprijetni občutki na koži in nimajo nujno znakov vnetja. Najpogosteje se ti neprijetni simptomi pojavljajo na licih ali v predelu nazolabialnih gub. Izredno redko oziroma praktično nikoli ne vidim primera, ko bi bila ob takem stanju bariera kože zdrava. Značilni so občutek zbadanja in srbenja ali celo neprijeten pekoč občutek po uporabi kozmetičnih izdelkov ter neprijetni občutki na koži ob izpostavitvi mrazu, vetru, vročini in soncu. 

Pri preobčutljivi koži se v nadaljevanju lahko razvijejo rozacea, kontaktni dermatitis in celo akne. Občutljiva koža lahko reagira na vse kozmetične izdelke, najpogosteje pa se to zgodi ob uporabi alkohola (toniki), C-vitamina in kislin. Tudi tu velja, da je treba najprej poskrbeti za zdravo epidermalno bariero oz. celotno nego. 

KAKO NEGOVATI OBČUTLJIVO KOŽO? 

Zelo pomembno je, da za površinsko čiščenje kože uporabljate samo blaga čistilna sredstva brez mila in tonik za vzpostavljanje optimalnega pH. Kože ne umivajte prepogosto. Izogibajte se vroči vodi, umivajte se z mlačno. Izogibajte se barvilom in dišavam v kozmetiki ter vsem sestavinam, ki povzročajo neprijetne občutke (razen če je to potrebno zaradi terapije, vendar se je o tem treba posvetovati). Obvezno uporabljajte UV-zaščito in zaščitite kožo pred mrazom, vetrom in vročino. Izogibajte se savni in sončenju ter zunanjim dejavnikom, ki sprožajo neprijetne občutke na koži. S pravilno, vam na kožo pisano nego lahko stanje kože prav vedno upočasnite! Negujte se z ljubeznijo in spoštovanjem – obrestovalo se vam bo! 

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.