0
0

POMEMBNOST IN FUNKCIJA KOLAGENA V ORGANIZMU

KAJ JE KOLAGEN IN ZAKAJ JE TAKO POMEMBEN ZA VAŠ IZGLED?
ALI VESTE ZAKAJ SO PRI SKORBUTU MORNARJEM DEJANSKO IZPADLI ZOBJE? Vemo, da zaradi pomanjkanja C vitamina. Ampak ZAKAJ? Do tja pridemo v nadaljevanju, najprej pa nekaj dejstev o kolagenu… Kolagen je najbolj ‘zastopana’ beljakovina

v človeškem telesu in predstavlja kar 30% vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu in kar 70% beljakovin, ki sestavljajo kožo. Kolagen je osnovna komponenta

oz osnoven gradnik naše kože,kosti ,vezi, kit in hrustancav.

Kolagen je ena najbolj čvrstih naravnih belajakovin, poznamo kar 18 tipov kolagena. 11 je prisotnih v dermisu.

Kolagen zagotavlja kohezijo, odpornost, elastičnost in čvrstost kože. Kožno tkivo je sestavljeno iz različnih aminokislin in te aminokisline so bistvenega pomena za ohranjanje enakomerne strukture kože in posledično tudi za ohranjanje zdrave kože.

Z leti se proizvodnja kolagena v naši koži zmanjšuje in s tem se pojavljajo zanki staranja in izguba elastičnisti kože. Po domače povedano, koža se tanjša, oz izgublja volumen.

Ohranjanje prave količine kolagena je ključnega pomena za zdrav, mladosten in lep izgled vaše kože.
Kolagen nastaja v primarni celici dermisa, fibroblastu ( tvori tudi elastin in hialuron).

KAJ DOKAZANO VPLIVA NA POVEČANO SINTEZO KOLAGENA?
♥ konstantna zaloga vitamina C v telesu
♥ radiofrekveca (www….. ELOS ST skin tightening)
♥ kislinski pilingi ( glikolna kislina )
♥ peptidi v kozmetičnih proizvodih
♥ kolarij ( več o kolariju na http://natasha.si/kolagenska-komora-kolarij )
♥ retinoidi , ki zmanjšajo poškodbo kolagena
♥ CO2 diodni laser
♥ prehranski režim in prehranski dodatki

Od kolagena je odvisno, kako elastična in prožna je vaša koža

Kožo sestavljajo 3 plasti: epidermis( povrhnjica), dermis in podkožje ( maščobno tkivo).

Za lažje razumevanje pomembnosti kolagena naj povem, da kolagen predstavlja cca 75% volumna dermisa!!!

Dermis je plast, ki zagotavlja temelje za kožo in je tesno povezan in vpleten v elastičnost in prožnost kože. Kolagen je glavna sestavina dermisa. Vzdrževanje normalne ravni kolagena v dermisu je ključnega pomena za lepo kožo. Glicin, prolin, alanin in hidroksi prolin so aminokisline, ki so glavni gradniki kolagena.

Spremembe na koži predstavljajo najbolj vidne znake staranja

Z leti proizvodnja kolagena v telesu nasplošno upada, in tako začnejo tudi obrazne mišiče izgubljati svoj volumen ( spomnimo: 30% vseh telesnih beljakovin predstavlja kolagen).

Dokazi o staranju so na koži vidni kot gubice, gube, izguba elastičnosti in povešena koža. Kožne spremembe so povezane z okoljskimi dejavniki, genetiko, prehrano in drugimi dejavniki. S staranjem se zunanji sloj kože (epidermis) tanjša, kljub temu, da število celic v tej plasti ostaja nespremenjeno. Spremembe v vezivnem tkivu zmanjšajo moč in elastičnost kože.

NEKAJ MALEGA O C VITAMINU IN NJEGOVI VLOGI V POMLAJEVALNEM ŽIVLJENJSKEM SLOGU

Vitamin C je nepogrešljiv, esencialen kofaktor za nastanek kolagena v našem telesu. Dokazano poveča sintezo kolagena. Brez zadostne količine C vitamina celoten ‘postopek’ nastanka kolagena ne poteče do konca.

Zato vsem, ki delate programe za pomlajevanje kože vedbo zelo poudarjam, da je zadostna količina dodanega C vitamina zelo pomembna za vaš rezultat. Še posebno to veste tisti, s katerimi delamo program Skin Remodelling, ki ima z namenom natančno določen protokol uporabe kozmetičnih proizvodov in dodatkov, kot je C vitamin, saj vam tako lahko zagotovimo maximalne rezultate. Zelo pomembno je, da zaužijete najmanj!! 1000 mg C vitamnina dnevno, zelo zaželjeno je, da ima preparat postopno oz podaljano sproščanje in vas tako enakomerno in konstantno oskrbuje z zalogo C vitamina.

C vitamin s svojim antioksidantnim delovanjem pomaga v bojuproti prostim radikalom in vam tako na več načinov pomaga v boju proti prezgodnjemu staranju in seveda do boljšega počutja.
o z dodatkom kolagena in aminokislin- tako telesu omogočite ustrezne gradnike za sintezo kolagena.

Kolagen kot prehranski dodatek je odlična rešitev, da koža dobi to, kar ji primanjkuje.
Jemanje kolagena kot prehransko dopolnilo je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za ohranitev lepe, mladostne in čvrste kože. Kolagen ima vrsto koristi za kožo:
♥ Spodbuja mlajši videz kože
♥ Izboljšuje vlažnost in prožnost kože
♥ Izboljšuje gladkost kože z zmanjšanjem številnih mikro reliefnih brazdic
♥ Izboljšuje videz globokih gub
♥ Izboljša rezulate dermakorekturnih postopkov za povečanje sinteze kolagena

KAJ UNIČUJE KOLAGEN V TELESU?
Obstajajo številni dejavniki, ki lahko izčrpajo ravni kolagena v telesu.
Izogibanje naslednjim dejavnikom bistveno vpliva na staranje oz mladosten izgled vaše kože.

• Uživanje veliko sladkorja: prehrana z obilico sladkorja poveča stopnjo glikacije. To je proces, kjer se v krvi sladkor veže na beljakovine – tvorijo se nove molekule, imenovane AGE (Advanced Glycation Products). AGE molekule poškodujejo beljakovine v koži – zaradi njih postane kolagen suh, krhek in šibak. To je tudi razlog, zakaj se v anti age režimu prehrane sladkorju odpovemo!
• Kajenje: Številne kemikalije, prisotne v tobačnem dimu, povzročajo poškodbe na kolagenu in elastinu. Nikotin prav tako zožuje žile v zunanji plasti kože, kar oslabi krvni obtok in prenos hranil od celic do kože.
• Sončna svetloba: Fotostaranje oz izpostavljenost kože UV žarkom ustvarja proste radikale, nestabilne molekule, ki zaradi mikrovnetnih procesov povzročajo razgradnjo kolagena.
• Avtoimunske bolezni: Nekatere avtoimunske bolaznipovzročijo nastanek protiteles, ki ciljajo na kolagenska vlakna.

In zakaj so mornarjem zaradi pomanjkanja C vitamina izpadli zobje? Sedaj nam je jasno….. ker je posledično prišlo do tako močnega propada kolagena in zmanjšanja volumna dlesni. Želim si, da sem vas s temi dejstvi prepričala, kako pomemben je kolagen v našem telesu. Za naše zdravje, dobro počutje in mladosten izgled!
Z upoštevanjem vseh medicinsko dokazaninih dejstev o sintezi kolagena je z leti nastal Skin Remodelling program ( www…………), ki omogoča izredne rezultate.
Svoje stanje kolagena pa lahko preverite tudi na Dermadiagnostiki, kjer vam strokovnjaki za diagnostiko kože z ultrazvokom omogočijo natančen vpogled v stanje vaše kože.

Naslednja Dermadiagnostika bo potekala v sredo, 2.3.2016 od 10-20 ure. Rezervacije terminov sprejemamo na 01/436 50 37.Dobrodošli!

Za vsa vprašanja sem vam z veseljem na voljo.
Dobrodošli v moj svet lepote, zdravja in dobrega počutja!
Nataša

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.