0
0

O ANTIOKSIDANTIH, PROSTIH RADIKALIH IN STARANJU

O staranju, pomlajevanju in dveh bistvenih procesih, vnetju in oksidaciji.

Staranje je kompleksen proces, na katerega vplivajo številni dejavniki. Intrinzično staranje je gensko pogojeno in nanj nimamo vpliva. Ekstrinzično staranje pa je odsev našega življenjskega sloga in je posledično naša izbira.To pa pomeni, da na ta del lahko sami bistveno vplivamo!

Kaj je ključ do pomlajevanja?

 

Izpostavljanje soncu, kajenje, način prehranjevanja, stres, gibanje in spanje so ključni za preprečevanje prezgodnjega vidnega staranja naše kože in celega telesa.

Staranje kože in našega celega telesa se pravzaprav začne že v trenutku, ko se rodimo. Vidne posledica pa se pokažejo šele mnogo kasneje.

Zakaj se pravzaprav staramo? 

Staranje je povsem fiziološki proces. Sama na enostaven način rada razložim, da je staranje v bistvu posledica dejstva, da procesi razgradnje v telesu začnejo prevladovati procese izgradnje.

In kaj je ključ do pomlajevanja?

Bistveno je, da procese izgradnje tako močno povečamo, da bodo prevladali razgradnjo oz. propadanje. In to je v bistvu pot do uspešnega pomlajevanja.

Kako? S prepletom štirih za pomlajevanje ključnih stebrov.

Upoštevanje smernic pomlajevalnega prehranjevanja in ustrezna prehranska dopolnila, pravilno izbrane terapije za nego kože, ki morajo biti določene glede na tipu kože pridružene problematike in seveda cilj terapije, pravilen nabor kozmetičnih izdelkov za nego doma, so ključni za rezultat.

Za pomlajevanje je zelo pomembno, da se ne izpostavljamo soncu, da preprečujemo vnetja v telesu, oksidacijo in poškodbe genskega materiala.

Sonce uničujoče vpliva na naše zdravje in izgled. UVA sevanje povzroči večjo koncentracijo prostih radikalov v telesu, ti poškodujejo naše celice in povzročajo nevarne spremembe na genskem materialu, katerih končni rezultat so lahko kancerogene spremembe.Sončni žarki pa tudi nepovratno poškoduje vaš kolagen.

Na vidno prezgodnje staranje kože ključno vpliva razgradnja dragocenega kolagena, ki predstavlja kar 70% debeline naše kože. To pomeni volumen, gostoto in posledično čvrstost vaše kože.

Istočasno pa kolagen predstavlja kar 30 % vse telesnih beljakovin v vaših mišicah, notranjih organih in je izredno pomemben za naše kosti, sklepe in vezivna tkiva.

Za dobro proizvodno kolagena v telesu potrebujemo veliko točno določenih aminokislin in pa C vitamina, ki pri nastajanju kolagena igra ključno vlogo. Kolagenski peptidi in C vitamin so gradniki, iz katerih vaše telo zgradi nov kolagen. Ampak o kolagenu v enem od naslednjih blogov….

VNETJE IN OKSIDACIJA

Vaša največja sovražnika, eden največjih vzrokov staranja celega telesa in posledično tudi kože, sta procesa vnetja in oksidacije v telesu.

Sama pri posvetih rada razložim, da je staranje skupek vnetnih procesov prepleten še z drugimi problematikami in za tem še kako trdno stojim.

Na zmanjšanje vnetja vplivajo s pomlajevalnim načinom prehrane, kvalitetnim spancem, uravnavanjem stresa in izogibanjem vsega, kar vnetje povečuje ( kava, cigareti, trans maščobe…). Na zmanjšanje vnetja vplivajo Omega 3 maščobne kisline, priporočam vam, da povečate vnos hladno stiskanih olj in ribjega olja.

Kaj je oksidacija?

Prosti radikali so eden večjih povzročiteljev našega staranja  in s staranjem povezanih degenerativnih bolezni.

In napadajo nas prav vsako sekundo našega življenja. Naše fascinantno telo je sposobno samo preprečiti na milijone poškodb. Dokler enkrat ni napadov preveč, ali obrambna linija iz drugih razlogov ne zdrži.

Prosti radikali neprenehoma napadajo celično membrano in notranjost celice. Nastajajo nenehno pod vplivom sončnih žarkov, stresa, zaradi predelane industrijske hrane, cigaretnega dima, onesnaženega okolja,pomanjkanja spanja…..

Kot vidite, se prostih radikalov ne moremo znebiti. Lahko pa učinkovito omejimo njihovo škodljivo delovanje na naše telo, na naše celice.

Ko je membrana celice poškodovana, celica ne more optimale opraviti svojih življenjskih funkcij. Priporočam, da svojo prehrano obogatitev z antioksidanti. Tako v hrani, kot s prehranskimi dodatki. Z antioksidanti sta  bogata zelenjava in sadje, in zeleni čaj. Sama pa uživam tudi resveratrol, Q10 in astaxanthin.

IMG 2297 JAGODE

Kaj so prosti radikali?

Naše celice nujno potrebujejo kisik, da lahko proizvajajo energijo, potrebno za naše delovanje. V tem procesu kot stranski produkt nastajajo prosti radikali.

Prosti radikali so izredno reaktivni delci, ki agresivno iščejo manjkajoči del sebe, saj so sami v nestabilni obliki. Neprestano napadajo beljakovine, maščobe, genski material in druge pomembne molekule v naših celicah.

Predstavljajte si jih, kako obupano iščejo družbo. Neustavljivo težijo k družbi v paru.

Napadejo celično membrano in jo poškodujejo. Prosti radikali lahko dobesedno poškodujejo vsak del celice, vključno z jedrom celice, kjer je spravljena DNA, naš unikatni genski zapis.

Ob napadu prostih radikalov se sprošča arahidonska kislina, ki čez encimsko voden proces povzroča vnetje in tako posledično staranje našega telesa.

Kaj so antioksidanti?

Antioksidanti so kot vaša varnostna mreža, ki je 24 ur na dan v pripravljenosti na borbo s prostimi radikali.

Ker prosti radikali, kot vidite, napadajo naše celice neprenehoma in vsako sekundo našega življenja, je za pomlajevanje ključno, da si zagotovite konstanten vnos antioksidantov.

Antioksidanti varujejo vaše celice pred poškodbami in posledično pred staranjem.

Varujejo lepoto vaše kože in zdravje vseh telesnih celic, ter posledično organov. In vsaka naša celica, vsaka naša enota življenja, je ključna za zdravje, lepoto in dolgoživost.

Odlični antioksidanti so rastlinska barvila, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi.Vijolične borovnice, rdeča paprika, oranžno korenje, zelena listnata zelenjava. To so barve, ki bi morale vsakodnevno pestriti naše krožnike za zdravje in lepoto. Za dobro počutje , energijo in sijaj.

V pomlajevalnem režimu prehrane igrajo prehranska dopolnila zelo pomembno vlogo. Prehranska dopolnila so naša dodatna pomoč, vaša zasebna vojska proti staranju in degenerativnim boleznim.

Priporočam vam, da v svoj vsakdan dodate antioksidante, kot so resveratrol, Q10, astaxanthin, pycnogenol…

Upam, da ste uživali v branju in izvedeli kaj koristnega.

Želim vam čudovit dan in da ga že danes obogatite z vsaj enim pomlajevalnim diamantom. Morda nanesete dodaten SPF faktor, si pripravite skodelico matcha čaja ali se spoznate z resveratrolom.

Sijoč pozdrav,

Nataša

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.