0
0

KAKO IZBRATI PRAVO KOZMETIKO ZASE?

natasa

S tem vprašanjem se na tisoče žensk sooča po svetu vsak dan. To je vsekakor tudi eno najbolj pogostih vprašanj, ki mi jih postavljate. In nanj ni enostavnega odgovora, še posebno če si želite res preparate, pisane na kožo prav vam oz točno določene rezultate.

Običajno ženske in seveda tudi moški izbirajo kozmetične proizvode na podlagi tega, da ocenijo kak tip kože imajo. Največkrat so preparati v prosti prodaji opredeljeni glede na tip kože. Za suho, mastno, nečisto, občutljivo….

Vendar pa za resnično dobro nego vaše kože, to še zdaleč ni dovolj.

Poleg tipa kože so namreč zelo pomembna tipu kože pridružena stanja, kot so rdečica (vnetje oz vnetni proces), fotopoškodbe, poškodba bariere, razgradnja kolagena….

Pridružena stanja so namreč tista, ki vas v večini motijo, ki tudi povzročajo težave in dolgoročno tudi najbolj vplivajo na kožo.

Dolgoročno je zelo pomembno , da ta stanja izboljšamo in preprečujemo, sicer prej ali slej pustijo na koži vidne posledice.

Pridružena stanja namreč zelo vplivajo na stanje naše kože, na staranje in ravno tako na pomlajevanje kože, ko jih odpravimo s pravilno nego. Od pridruženih stanj je odvisen izgled, sijaj in mladosten videz naše kože.

Izredno pogosto, skoraj pri vsaki negi in diagnostiki, se pri svojem delu soočam s poškodbo bariere in pa z rdečico na obrazu.

Poškodbo bariere ima v povprečju kar 9 od 10 obiskovalk pri prvem obisku. Stanje bariere se da izmeriti z dermadiagnostičnimi meritvami in nam pokaže kako zdrava je naša koža, kako dobro opravlja svojo funkcijo.

Osnovna funkcija kože je, da je bariera med nami in okolico.To pomeni da ostro loči našo notranjost od zunanjega okolja. In kadar je ta funkcija okrnjena, se posledično zmanjša vlažnost kože, saj voda uhaja iz kože. V nadaljevanju, ko se poškodba veča, pa postaja koža tudi vse bolj občutljiva. Za kožo s poškodovano bariero je značilno, da pogosto čutite neprijetne občutke ob nanosu kozmetike: draženje, srbečica, rdečica. Pogosto poveste, da vam nobena krema ne odgovarja. Poškodba bariere je zelo pogosta in največkrat povzročena s površinskim čiščenjem, ki je premočno glede na stanje kože. Čistila z veliko vsebnostjo mil premočno odstranjujejo dragocene epidermalne lipide iz površine kože in koža jih sčasoma ne zmore tvoriti dovolj. Še posebej to velja, če imate suho kožo.

Poškodba bariere je vedno prisotna tudi pri nečisti in aknasti koži, kar je običajno povezano s prepogostim čiščenjem kože in močnimi čistilnimi sredstvi, ki poškodujejo vaš zaščitni plašč. Tako je poleg izgube vlage omogočen tudi povečan vdor mikroorganizmov v kožo, kar stanje nečiste kože še poslabša. Če k temu dodamo še neuporabo tonika, ki je namenjen ponovni vzpostavitvi pravilnega PH-ja kože, je običajno rezultat poškodba bariere. In ta lahko povzroča težave pri vsakem tipu kože.

Pri nečisti koži je zelo pomembno, da kožo očistite blago. V nasprotju z pogostim mnenjem, da bo koža manj problematična, če jo boste bolj temeljito čistil, pa temu ni tako!

Če želimo kožo bolj temeljito očistiti, je potrebno v domačo nego dodati čistila z dodatkom kislin in povečati uporabo mila! Vendar pa vam naj leta izbere strokovnjak.

Dlje časa trajajoča poškodba bariere pa ne vpliva le na vlažnost kože, temveč lahko v nadaljevanju povzroči razvoj eritema oz vnetja v koži.

Zelo pogosta je rdečica na obrazu. Vsaka rdečica oz eritem je v bistvu vnetje, ki ga je potrebno spremljati in zmanjšati.

Vnetje pomeni razgradnjo. Tako, da je v primeru rdečice potrebno vedno prilagoditi izbor preparatov.. Kozmetika mora biti nežna, s protivnetnim delovanjem. Vsa vnetja v koži zahtevajo posebno pozornost, saj vnetni procesi v nadaljevanju vplivajo na povečano razgradnjo kolagena in tako pospešujejo prezgodnje vidno staranje kože.

Le to pa lahko s pravilno nego pravočasno preprečimo.

Na področjih vnetja se kolagen razgrajuje enakomerno in ne tako, kot pri fotopoškodbah. Posledica je zmanjšanje gostote kolagenskih vlaken, kar s časom povzroči upad tonusa kože oz gravitacijo.

In ker so funkcije kože, kot vidite med seboj zelo povezane, moramo biti pri izboru preparatov prijazni do svoje kože.

Če je le mogoče, naj vam načrt nege vaše kože, izbor kozmetičnih izdelkov, sestavi strokovnjak, z upoštevanjem tipa kože in pridruženih stanj na vaši koži. In pa seveda vaših želja, kaj bi radi izboljšali.

Kaj je dobro vedeti?

1. Čistilna sredstva naj bodo brez vsebnosti mil. Kožo očistimo zvečer, saj se čez dan na njej naberejo snovi iz onesnaženega okolja, ki se pomešajo s kožnimi izločki. Zjutraj čiščenje s čistilnim sredstvom ni potrebno, lahko se le umijete z vodo in kožo nato vedno obrišete s tonikom. Pri nečisti koži, aknah in hiperpigmentacijah so odličen dodatek k negi kislinska čistila, ki pa naj jih izbere strokovnjak za nego kože.

2. Površinsko čiščenje vedno zaključite s tonikom. Tonik deluje blagodejno in kar je zelo pomembno, povrne koži ustrezen ph, ki ga porušimo s čiščenjem. Tudi PH vode se razlikuje od Ph-ja vaše kože!

3. Bistvo nege so serumi, vedno poudarjam. Serumi so izredno pomembni in nam omogočajo številn delovanja. Vlaženje, obnovo bariere in nadomeščanje epidermalnih lipidov, zmanjševanje vnetja, rdečice, hiperpigmentacij, gub, izboljšanje tonusa kože. Serumov lahko glede na pridružene problematike uporabljate več in jih plastite enega čez drugega. Tako boste vašo nego še potencirali. ali ste vedeli, da Azijke, ki jim sijoča, brezmadežna polt resnično veliko pomeni v povprečju plastijo kar 6-9 serumov?

4. Nego vedno zaključimo z ustrezno kremo. Vedno! Nikakor serumov ne uporabljamo samostojno. Dobra dnevna krema mora vsebovati kvalitetno in visoko UVA in UVB UV zaščito in antioksidante, za preprečevanje fotostaranja. zvečer pa nanesemo nočno kremo.

Fotostaranje je eden prevladujočih mehanizmov staranja kože, zato mu v preventivi in v kurativi namenjamo veliko pozornost.

UV sevanje namreč razgrajuje vaš dragoceni kolagen in povzroča oz povečuje neželjene vnetne procese v koži in s tem povzroča prezgodnje vidno staranje kože, ki bi ga lahko z ustrezno zaščito preprečili.

Investicija v kvalitetno dnevno kremo z dobro UV zaščito je ključna za ohranjanje mladostnega videza in zdravja vaše kože. UV sevanje na vašo kožo vpliva prav vsak dan, 365 dni v letu in ne le poleti.

Vsi vemo, da se ni dobro izpostavljati soncu poleti in sredi dneva. Vendar pa to velja za UVB žarke. Le malokdo pa ve, da je za kolagen ključno UVA sevanje, ki je prisotno celo leto. UVA žarki celo prodirajo čez steklo, tako da razgradnja poteka tudi med vožnjo v avtomobilu, v službi, če imate delovno mesto ob oknu…..

Zato je za ohranjanje mladostne kože zelo pomembno, da imate UV filtre integrirane kar v dnevno kremo in tako preprečite neželeno (in nepotrebno) prezgodnje staranje kože.

UVA sevanje, ki razgrajuje dragoceni kolagen v dermisu in v stenah kapilar je prisotno celo leto. Povzroča razgradnjo kolagenske mreže v koži, posledica pa je manj čvrsta koža in pojav gub. Sončni žarki v koži povzročajo povečanje vnetnih procesov in poškodujejo stene kapilar, ki so prav tako iz kolagena. Kolagen predstavlja kar 70% volumna vaše kože in z razgradnjo tega pomembnega strukturnega proteina se vaša koža v bistvu tanjša oz izgublja volumen. Na povečano izgradnjo kolagena lahko vplivate z uživanjem kolagenskih peptidov, C vitamina, ki je kofaktor pri sintezi kolagena in z nego kože, s terapijami za povečanje sinteze kolagena.

S pravilnim izborom kozmetičnih izdelkov, ki jih vsakodnevno uporabljate, lahko bistveno vplivate na izgled, in kar je še bolj pomembno, na zdravje vaše kože!

Negujte se z ljubeznijo, spoštovanjem in kvaliteto in obrestovalo se vam bo!

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.