0
0

JESEN JE ODLIČEN ČAS ZA POMLAJEVANJE KOŽE

jesen

Poletje je že za nami in pred nami sta jesen in zima, ki sta najboljši čas v letu za intenzivno pomlajevanje in prestrukturiranje kože. Ravno v jesensko-zimskem obdobju imamo namreč odlično priložnost konkretno popraviti različne problematike, ki nam grenijo vsak dan in vzpostaviti nov, pravilen način nege, ki nam omogoča vidne rezultate in bolj zdravo, sijočo in osveženo polt.

Ste lahko naslednje leto videti mlajši? Popravite obstoječe nepravilnosti in morda fotopoškodbe, pridobljene med poletjem? Povečate nivo kolagena v koži in zmanjšate gubice? Lahko povečate čvrstost vaše kože? Se znebite nečistoč in postvnetnih hiperpigmentacij? Vsekakor! Potrebujete pa pravilen načrt nege in redno rutino.

In ravno sedaj je najboljši čas v letu za izdelavo individualnega lepotnega načrta, pisanega na kožo le vam. Zakaj poudarjam individualnega? Ker je za vaš rezultat zelo pomembno, da pri sestavi vaše nege doma in v salonu upoštevamo tipu kože pridružena stanja, katerih preplet je povsem individualen. Še zdaleč ni dovolj, da se orientiramo le po tipu kože. Pridružene problematike, kot so rdečica, fotopoškodbe, nepravilno izločanje melanina in pigmentne nepravilnosti ali razgradnja kolagena, zahtevajo različne pristope.

Poleti je koža zelo obremenjena. Pogosto je izsušena, pojavijo se drobne nove gubice in poglobijo obstoječe, izrazijo se pigmentne nepravilnosti. Rezultat je pusta koža brez pravega sijaja. Vse to je posledica večjega izpostavljanja sončnim žarkom. In pa pogosto nepravilne nege in pomanjkanja zaščite.

Kaj povzročajo sončni žarki, kakšne posledice puščajo na koži? Zakaj je koža po poletju pogosto bolj pusta, brez pravega sijaja in gubice izrazitejše?

UV-sevanje povzroča prezgodnje vidno staranje kože. Tu ne govorimo o staranju, ki je normalen fiziološki proces in smo ga deležni vsi. Fotostaranje je posledica učinka UV-sevanja na našo kožo. In je naša izbira. Fotostaranje je eden vodilnih mehanizmov staranja kože. Fotostaranju se pripisuje celo od 80 do 90 odstotkov vpliva na vidno in prezgodnje staranje naše kože. Kar je izredno veliko!

Sončni žarki povzročajo vnetne procese v koži in posledično povečano razgradnjo dragocenega kolagena. UV-sevanje stimulira melanocite k izločanju kožnega barvila melanina, ker pa je izločanje z leti vse bolj neenakomerno, so posledica izpostavljanja soncu pigmentni madeži, ki motijo mnoge posameznike.

UVA-sevanje je za razliko od UVB prisotno celo leto, in če želimo preprečiti prezgodnje vidno staranje kože, je zelo pomembno, da kožo zaščitimo prav vsak dan v letu. Ne glede na vreme, saj je UVA sevanje prisotno tudi v deževnih in meglenih dneh, prehaja pa tudi čez steklo. Tako da tudi v avtu in pisarni niste ‘varni’. Najboljša izbira je dnevna krema, ki ima UVA- in UVB-zaščito že vgrajeno v formulacijo, tako bo vaša koža vedno ustrezno zaščitena in vi ne boste imeli dodatnega dela z razmišljanjem o zaščiti. Če uporabljate kremo brez zaščite, pa je le-to treba nanesti dodatno.

Po končanem poletju je dobrodošlo najprej preveriti stanje kože in oceniti, kaj koža resnično potrebuje.

Z dermadiagnostičnimi meritvami dobimo vpogled v skrita stanja kože in naredimo natančno oceno stanja. Tako lahko sestavimo ustrezen individualni načrt nege, ki mora upoštevati vse vaše problematike po vrstnem redu. Najprej moramo poskrbeti, da je koža zdrava, da lahko optimalno opravlja svoje funkcije, šele nato pa obravnavamo ‘lepotne’ težave. Prva jesenska nega kože je usmerjena v povečanje vlažnosti in vsekakor v zmanjšanje vnetnih procesov, ki so prisotni na vsaki posončeni koži. Vnetni procesi namreč povečujejo razgradnjo dragocenega kolagena v koži in tako povzročajo nastanek in poglabljanje gub. Razgradnja kolagena je del naravnega procesa staranja, vendar pa jo UVA-sevanje močno pospeši.

Ker kolagen predstavlja kar 70 odstotkov debeline oziroma volumna naše kože, je posledica razgradnje slabša čvrstost kože. Zato je zelo pomembno, da vsako vnetje odpravimo čim prej. Tudi vrstni red odpravljanja problematik je zelo pomemben in še zdaleč ni vseeno, kako se lotimo nege. Nega za fotopoškodovano kožo je prva izbira v kreiranju jesenskega in zimskega načrta za obnovo kože. Glede na stanje vlažnosti, stanje kožne bariere, stopnjo vnetja (eritema oz. rdečice) in melanina, ter ultrazvočno sliko kolagenskih vlaken, lahko določimo, kaj točno koža potrebuje v tem trenutku in kaj se dogaja z njo.

Kožo je treba najprej intenzivno navlažiti in poskrbeti za odpravo poškodbe bariere. To obravnavamo prioritetno, saj je povezano s samim zdravjem kože. Tudi vsaka rdečica na obrazu zahteva pozornost. Treba jo je zmanjšati čim prej, nikakor ni dobrodošla. Ko izboljšamo vsa ta stanja, pa se lahko lotimo povečane izgradnje kolagena. Večja sinteza kolagena vam bo zagotovila zmanjšanje globine gubic in večjo čvrstost kože.

Med najbolj učinkovite terapije sodijo kislinski pilingi, radiofrekvenčna iglična mezoterapija in microneedling. Poleg tega vsaki stranki priporočam prehranska dopolnila, v tem primeru hidrokolagen, se pravi nizkomolekularne kolagenske peptide molekulske mase do 2000 Daltona, obogatene s ključnimi aminokislinami, ki spodbujajo tvorbo vseh 28 tipov kolagena v telesu.

Zelo pomembno je, da kožo pravilno negujete tudi doma. Tako vzdržujete rezultate terapij, preprečite nadaljnje poškodbe in stanje kože konstantno izboljšujete. Preparate, ki jih uporabljate doma, prilagajamo na stanje kože in pogosto tudi na letne čase, saj nam le redko celo leto ustreza ista nega. To se vam bo zelo obrestovalo. Na ta način lahko preprečite marsikatero težavo in prezgodnje vidno staranje, ki se mu lahko izognete v veliki meri. Preventiva je zlata vredna in koža vam bo hvaležna.

Zelo pomembno je pravilno površinsko čiščenje kože.

Čiščenje mora biti redno in blago. Veliko težav izvira iz preagresivnega in neustreznega čiščenja, ki lahko povzroči poškodbo kožne bariere. Posledica pa je v nadaljevanju izguba vlage iz kože in sčasoma tudi razvoj eritema, ki je že večji problem.

Kožo nežno očistite s čistilnim sredstvom brez mila in čiščenje vedno zaključite s tonikom z ustreznim PH-jem. Nego nadaljujte s serumi, ki naj bodo izbrani glede na pridružena stanja in ne le na tip kože. Obravnava pridruženih stanj je zelo pomembna za dobre rezultate nege. Negovalni preparatov nikakor ne moremo izbirati le na tip kože. Če imamo več problematik, je pogosta najboljša izbira, da serume plastimo enega čez drugega in tako dosežemo boljše in večplastne rezultate, saj lahko hkrati izboljšamo več problematik istočasno. Jutranjo nego pa vedno zaključite z nanosom kvalitetne dnevne kreme z visoko UV-zaščito. UV-zaščita je izrednega pomena za sijočo in na dolgi rok mladostno polt. Brez tega ne gre!

Ekstrinzično staranje je v vaših rokah in nanj lahko izredno vplivate.

Nepravilna prehrana, premalo spanja, kava, alkohol, cigareti, izpostavljanje UV-sevanju … Vse to vas postara hitreje. In dobra novica je, da je ta proces v vaših rokah. Negujte se z ljubeznijo, spoštovanjem in kvaliteto in obrestovalo se vam bo. Vaša koža vam bo hvaležna!

NAROČANJE

TERAPIJA V SALONU

Priložnost za zmenek z vašo kožo je tu. Za vse, ki si želite res dobro spoznati svojo kožo in za vse tiste, ki želite le preveriti, kaj ste z ustrezno nego dosegli v preteklih letih.