Napisal Super User
in Blog
on 01 Februar 2017
Zadetkov: 227

MASTNA KOŽA IN AKNE

Problematika mastne kože je povezana s prekomernim izločanjem loja/ sebuma iz žlez lojnic. Sebum skupaj z lipidi in izločki žlez lojnic tvori kislo-mastni zaščitni plašč na naši koži. Kada je sebuma preveč je površina kože mastna, na videz svetleča.
Nagnjenost k mastni koži je lahko dedna, nanjo pa zelo vplivajo tudi prehranske navade, hormonsko stanje in sters ( npr. Pri mladostnikih se stanje kože pogosto poslabša pred izpiti).
Mastna kože oz seboreja je lahko tudi vzrok za nastanek aken. Vžlezi lojnici , ki je zaprta ( zaradi prevelikega števila odmrlih celic, velike količine maščobe) nastane odlično okolje za bakterijo

Propioni bacteria acne, saj le ta 'ne mara' kisika. Odlično ji ustreza okolje zaprte žleze lojnice, kjer kisika ni. Tako se poveča število bakterij, poveča se vnetje.....
Zelo pomembno je , da tako problematiko tertiramo z več pristopi, ne le z globinskim čiščenjem, ki včasih sploh ni primerno!
Pomembno je pravilno površinsko čiščenje doma! Pretirano čiščenje ali preveč agresivni čistilci povzročijo izsuševanje kože , hkrati pa povečajo izločanje maščobe.  S pretiranim čiščenjem obraza ne moremo vplivati na lojnico, ki izliča sebum! Koža se tako izsuši, v izvodilu lojnice je še več odmrlih celic, kar povzroča še večje težave.
Pri kozmetični terapiji pogosto uporabimo kislinske pilinge, ki odprejo zaprta izvodila lojnic, da se vsebina lahko izlije na površje. Istočasno pride do prisotnosti kisika v lojnici ( z odprtjem 'zamaška' na izvodilu), kar je neugodno okoje za rast bakterije Propioni bacteria acne. Z odprtjem izvodila lojnice  očistimo žlezo lojnico, vsebina se zlije na površino in šele tako omogočimo pogoje za ožanje izvodil- za ožanje por.
Pomembno je da delujemo proti vnetju, antimikrobno ( zmanjšamo število bakterij), s preparati uravnavamo izločanje sebuma in delujemo keratolitično – pomagamo žlezi lojnici, da se odpre in da se vsebina lahko zlije ven. Le tako bomo dosegli zadovoljive rezulate.
Za več informacij priporočam individualen pregled kože in posvet, ter meritve z dermadiagnostiko.
Dobrodošli,
Nataša Godler Trilar

ŽELITE VEČ

DARILNI BONI

Iščete primerno darilo za poslovne partnerje ali svoje najdražje?vec

AKCIJE

Ekskluzivno razvajanje za naše stranke vec

AKTUALNO

Aktualno za vasvec

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Če želite izvedeti več o piškotkih, ki jih uporabljamo in kako jih izbrisati, si oglejte naše Podrobne informacije.

Sprejemam piškotke za to stran